Vadászfesztivál Várpalotán (Népszava)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 17.
Szombaton, Várpalotán tartják a vadászati kultúra napját a Thury-várban és környékén, ahol a többi között lesz főző-verseny, nemzetközi vadászkürtfesztivál. Az egész napos rendezvény alatt lehetőség nyílik megismerkedni a 23 ezer fős kisváros nevezetességeivel, jeles múzeumaival.

A Balatontól mindössze 30 kilométernyire, a Bakony és Sárrét találkozásánál, Székesfehérvár és Veszprém között található a gazdag történelmi múlttal rendelkező Várpalota. Már a rómaiak által lakott volt a település, melynek emlékeit egy kőgát Inota határában, két halomsír és kőemlékek jelzik.
Várpalota legjelesebb középkori emléke a 14. században épült, majd az évszázadok során többször átépített Thury-vár. Az egykori udvarházat Ujlaky Miklós építi át négytornyos, belső udvaros várrá. Mátyás királyi várrá nevezi ki, Újlaky 1470-ben kapja vissza Mátyás királytól a várat. A későbbiekben Szapolyai János királyi vára lesz, amelyet rövid időn belül a Podmaniczky testvéreknek ad át. Az ő ügyintézőjük Thury György, aki 1559-től lesz várkapitány.
A török időkben fontos királyi végvár volt, napjainkban a Magyar Vegyészeti Múzeumnak és a bányászattörténeti gyűjteménynek ad otthont. Nyaranta színházi és kulturális rendezvényeket tartanak a Várudvarban.
A 18. században virágzó mezővárossá fejlődött Várpalota, ezt tanúsítják a városközpont barokk templomai, az alsóvárosi temetőben felújított Zichy-kápolna. A római katolikus templom felett, a kastély-dombon áll a Zichy-kastély, amelynek építését 1724-ben kezdték meg. Az 1860-ban leégett, ám 1865-ben Ybl Miklós tervei szerint újjáépített palota napjainkban az ország egyetlen trianoni múzeumának ad otthont. Az egykori zsinagógában, amely 1834-1840 között épült, rendezték be a város híres festőjéről, Nagy Gyuláról elnevezett galériát.
A város idegenforgalmi fellendülését célozza az a közelmúltban elkészült tanulmány, amelyet az önkormányzat készíttetett el. A Várpalotára érkező vendégek eligazítását szolgálja az újonnan kialakított turisztikai iroda. Elkészült a város új logója, amelyet már a városban közlekedő autóbuszokon láthat a nagyközönség. Elsődleges feladat a szálláshelyek megteremtése, ha azt akarjuk, hogy az idelátogatók ne csak egy napot töltsenek el itt - mondta Németh Árpád polgármester, hozzátéve: mivel vállalkozók nem jelentkeztek, úgy döntöttünk, a város maga fogja felépíteni a szállodát. Ahhoz, hogy a látogatóknak folyamatosan programot tudjunk biztosítani, össze kell hangolnunk rendezvényeinket, fesztiváljainkat a környező településekkel. A környék gyönyörű természeti környezetével, friss, tiszta levegőjével kerékpározásra, sportolásra alkalmas. Túraútvonalakat állítunk össze. A környező bányatavak napjainkban nagyon sok horgásznak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget, hiszen e tavak sajátságos faunája gazdag halászzsákmánnyal kecsegteti az ideérkezőket.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.