Vadászati emlékhely és kiállítás Karapancsán (ForestPress)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
ImageFotó: Szarvas P.
A Gemenc Zrt. Pandúri Erdészetének területén, Hercegszántó községtől nem messze, a Karapancsai Vadászkastély szomszédságában található egy érdekes épület, a „kiskastély”, mely egykor a Bellyei főhercegi uradalom vadászháza volt.
Példás összefogás eredményeként, megnyerve több szakembert, kutatót, helytörténészt, sikerült itt egy színvonalas kiállítás létrehozni.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumon, a soproni Erdészeti Múzeumon, vagy az esztergomi Környezetvédelmi- és Vízügy Múzeumon kívül, a bajai Türr István Múzeum is szerepet vállalt a bemutatóhely, illetve a kiállítás létrehozásában. A 220 m2 hasznos alapterületű, kétszintes épület a részvénytársaság saját erőből és pályázaton elnyert támogatásból újította fel és erdészeti, vadászati emlékhellyé varázsolta.
Az európai rangú vadászterületen létrejött bemutató megidézi a térség és a Bellyei uradalom mintaszerű gazdálkodását, méltó módon őrizve meg és mutatva be, a régió vadászati emlékeit. A tágabb térségben korábban három, hatalmas agancsú szarvasbikát is elejtettek, melyek trófeája világrekordnak minősül. A „kiskastélyban” – más trófeák, vadászati relikviák társaságában - együtt láthatók kiállítva a szálkai, a kazuki és a karapancsai gímszarvas trófeák. Az új vadászati emlékhelyen rendezett kiállítások betekintést engednek a vidék vegyes összetételű lakosságának gazdálkodási, néprajzi, életmódbeli szokásaiba, hagyományaiba is.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.