Tettyei Mésztufa-barlang átadása (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. március 28-án adják át Pécs új természeti-kulturális látványosságát, a Tettyei Mésztufa-barlangot.
A Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki.

A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebb labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Az 1900-as évek elején igazi turista-attrakció volt az akkor „pokol kapujaként” emlegetett Tettye-barlang, belsejében egy félelmetes sárkánnyal. Ez a misztikus, föld alatti üregrendszer mostantól interaktív kiállítással várja a látogatókat.

A beruházás, a barlang látogathatóvá tétele
A beruházás a ROP 1.1. Turisztikai vonzerők fejlesztése „Mecsek Gyöngyszemei a Jakab-hegytől a Völgységi-patakig” című projekt fejlesztései eredményeképpen valósult meg. A pályázat során mintegy 860 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a projekt résztvevői a pályázati elemek megvalósításra. A projekt régi, leromlott állapotú, funkció nélküli épületek ökoturisztikai hasznosítását (látogató központ, erdei iskola), tanösvények, bemutatóhelyek felújítását, erdei fürdők rehabilitációját, tavak, patakok vízminőségének és megközelíthetőségének javítását, továbbá a Tettyei-Mésztufa-barlang idegenforgalmi kiépítését és a Jakab-hegyi pálos kolostor romjainak állagmegóvását foglalta magában. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével az utóbbi két projektelem megvalósítása vált lehetővé.

A 2006-2007. évi kiépítés során a barlang állapota jelentősen megváltozott. A barlang bejáratának helye a felújítás során megmaradt, de a kő támfal helyére új, rakott terméskő támfal került. A barlangba vezető bejárati ajtó beljebb került, a támfal vonalában a lezárást kovácsoltvas kapu biztosítja. Az újonnan tervezett bejárat boltozatos nyílásával már messziről sejteti, hogy mögötte a föld alá vezető járat lehet. A bejáratnál, a támfal mögött a földbe süllyesztve fogadóépületet alakítottak ki, mely pénztárat, vendég-, személyzeti és akadálymentes vizesblokkot, raktárhelyiséget, kiskonyhát, előteret tartalmaz, majd ezt követően juthatunk be a barlangba.
A barlang kiépítésénél fontos szempont volt, hogy mozgáskorlátozottak számára is látogatható legyen. A járatok padozatát oly mértékben süllyesztették, hogy a látogatók kényelmesen tudjanak a barlangban közlekedni. A könnyebb túravezetés érdekében a két északi irányú járatot egy új mesterséges vágattal összekötötték.

Látványosságok a barlangban

Látványelemek:
Sárkány
Tettye- és barlangtörténeti animáció
Barlanglakás
Kőbemutató – mecseki mészkőtípusok és az abból épített jellegzetes pécsi épületek
A karszt működése – működő makett
Barlanglakás
Mésztufa-kukucskáló

Tablók:
A Tettye a magyar irodalomban
Reéh György (1862-1932) –  „A Tettye koronázatlan királya”
A Tettye eredeti, természetes állapotában és az ókorban
A Tettye a középkorban és a török-korban
Tettye a XIX- XX. században
A Tettye régen és ma
Cím: Pécs, Tettye

Nyitva tartás:
május 1-szeptember 30.: 10.00-19.00, október 1-április 30.: 10.00-18.00

Belépő:
felnőtt: 600 Ft, 18 éves korig 400 Ft, két éves kor alatt ingyenes

Információ: 72/517-200
www.ddnp.hu


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.