Megújult a tanösvény (Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 15. -  Zirc (nfb) - Számos új, érdekes információkat tartalmazó táblával és játszótérrel bővült az arborétum. Interaktív tábla is segíti a tájékozódást a parkban.

A Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak tapasztalata szerint a látogatók nemcsak a szépen pompázó növényekre, hanem az itt élő állatvilágra is kíváncsiak. Ezért a nemzeti park a botanikus kert ajánlott útvonala mentén számos új információs táblát helyezett el. Tucatnyi érdekes állatfajtát mutatnak be. Az információs táblák egy másik csoportja a Bakony, a Zirc környéki területek élővilágára és a vizekben található kis állatokra hívja fel a figyelmet. Sokat megtudhatunk az arborétum és a Bakony fáin élő bogarakról, például a cincérről vagy a szarvasbogárfajtákról is. Az arborétum sétaútja mentén játékra is invitálják a látogatókat: állatfajokat kell összepárosítani tulajdonságaikkal, vagy ki-ki lemérheti, mely állattal képes azonos távolságra ugrani.
Az arborétum a családok nagy örömére játszótérrel is bővült.
Az elmúlt napokban sokan felkeresték a botanikus kertet, mely a cisztercita apátság angolkertjéből alakult ki, és az ország legmagasabban fekvő arborétuma. Célja a Bakony őshonos növényeinek gyűjtése és bemutatása. A 18 hektáros arborétum helyén 1737-ben konventkert volt. 1753-ban a monostor közelében erdőirtást végeztek, ami néhány idős fát megkímélt, megmaradt például egy ma is élő, 400 évesre becsült kocsányos tölgy. A kert híres hársfasorát 1809-ben telepítették. A parkot átszelő Cuha pataknak 1855-ben új medret ástak, a meglévő, régi tóban kis szigetet hoztak létre. Ekkor épült a filagória is. Az arborétumban mintegy 600 fa-, illetve cserjefajta él, köztük kínai mamutfenyő, libanoni cédrus, tiszafa. A patakot átszelő kőhíd 1759-ben épült. 1934-ben helyezték ide Békefi Remignek, a ciszterci rend története kutatójának az emlékművét.
A megújult növénykertet pünkösdkor adta át jelképesen a látogatóknak a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Balogh László. Németh F. Bernadett


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.