B E K Ö S Z Ö N TŐ (Az Erdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1957. január - A működésének immár 95. évébe lépő Országos Erdészeti Egyesület a múlt év szeptemberében választotta meg új elnökségét. Az ismeretes események miatt az új elnökség nem tudott még a tagsághoz fordulni és átmenetileg lapunk, Az Erdő is szünetelt.

Egyesületünk, a magyar erdészeti szakemberek tudományos szervezete most megújult erővel fog munkához. Megtisztelő számunkra, hogy a tagság bennünket bízott meg a vezetéssel és ez, valamint egyesületünk közel százéves múltjának haladó szellemű tradíciói, továbbá számos, egész életét a magyar erdőgazdálkodás, az erdészeti tudományok, az egyesület fejlesztésének szentelő egykori vezető tagunk emléke arra kötelez bennünket,
hogy erőnket fokozottabban állítsuk a magyar erdőgazdálkodás fejlesztésének, mérnökeink, erdészeink szakmai tudása növelésének szolgálatába.
Egyesületünk a felszabadulás után új utakra lépett. Az ország politikai, gazdasági, társadalmi életében bekövetkezett döntő változások az egyesület céljaiban, tagsága összetételében, munkamódszerében is kifejezésre jutottak. A felszabadulás után a volt erdőbirtokosok megszűntek egyesületünk tagjai lenni, megszűnt vezető szerepük az egyesület irányításában, szélesre tártuk kapuinkat az erdészek előtt, akik ma már tagságunk
többségét alkotják.
A tagság az egyesület elnökségét évről-évre a lehetőségek határain belül (budapesti beosztás stb.) a gyakorlati szakterület, a tudomány, az államigazgatás legjobban ismert szakembereiből választja meg. Egyesületünknek feladata és kötelessége, hogy javaslatokat készítsen a főigazgatóság, az akadémia, szükség esetén a párt és a kormány részére az erdőgazdálkodás fejlesztésével, a tudományos kutatással, a szakoktatással és általában a szakterületet érintő minden szakkérdéssel kapcsolatban. Lapunk, Az Erdő szívesen látja a szakemberek széles körének cikkeit, hozzászólásait.
Rajtunk, a vezetőségen és a tagságon múlik, hogy egyesületünk és lapunk megfeleljen célkitűzéseinknek és hathatósan elő tudja segíteni társadalmi vonalon erdőgazdálkodásunk fejlesztését, tagjaink szakmai fejlődését.
Az egyesület haladó hagyományai és a felszabadulás utáni helyes irányú fejlődés alapján munkáját töretlenül folytatja. Ezen belül a legközelebbi időben az alábbi célokat kívánjuk megvalósítani:
1. Mint ismeretes, az áprilisi számmal kezdve az 5,— Ft-os tagsági díj
fejében adjuk lapunkat, Az Erdő-t is. Szeretnénk elérni, hogy a nehézségek és a késés ellenére is ez évben a lap mind a 12 száma megjelenjen. Célunk az, hogy a taglétszámot és ezzel a lap példányszámát is mintegy 2000-re növeljük.
2. Folytatni kívánjuk a szakmai továbbképző előadások rendszerét a központban és vidéken egyaránt. Szeretnénk vidéki csoportjaink előadóigényét fokozottabban kielégíteni a szakterület egyes kérdéseinek legkiválóbb szakértőivel. Egyesületünk a felmerülő utazási és egyéb költségeket fedezi, a budapesti és vidéki szakemberek pedig szívesen állnak a vidéki csoportok rendelkezésére.
3. Amennyiben anyagi viszonyaink és egyéb körülmények lehetővé teszik, szeretnénk felújítani egy-egy fontosabb szakkérdés megvitatására, az egyesületi élet elmélyülésére évente egyszer a vándor-közgyűlést. Az egyesület új székházában előreláthatóan több lehetőség lesz arra, hogy a klubélet fellendítésén keresztül közelebb hozzuk egymáshoz egyesületi tagjainkat és családtagjaikat.
Kérjük egyesületünk tagjait, régieket és újakat, a most belépni szándékozókat, támogassák az Országos Erdészeti Egyesületet, támogassák lapunkat, segítsék elő az elnökség munkáját, ezzel is megmutatva, hogy az erdészek túlnyomó többsége aktívan kiveszi részét a politikai és gazdasági helyzet stabilizálásában, a népgazdaság, s ezen belül az erdőgazdaság célszerű, erőforrásainkkal összhangban álló fejlesztésében.
MADAS ANDRÁS, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.