A parkerdő korszerű sportlétesítménye: az erdei tornapálya (Az Erdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1974. november - A civilizáció sajátos terméke a mozgáshiány. Az ismeretanyag bővülésével egyre nő a tanulóifjúság terhelése.

Ezzel a terheléssel nem tart egyensúlyt a testedzés kellő számú sportlétesítmény és testnevelési óra hiányában. Felmérési adatok szerint főként mozgáshiány miatt az általános iskoláskorú fiatalok 30%-ánál fejlődési rendellenesség, zavar mutatható ki, a katonaköteles fiataloknak pedig csak 48%-a alkalmas honvédelmi szolgálatra. Egyre több a mozgásszegény foglalkozás. Az egyoldalú igénybevétel nem hat ki a teljes szervezetre, csak egyes részeire, — részleges kifáradást okozva, mely a szervezet funkcionális egyensúlyának romlását idézi elő.
Az egészségmegőrzés legalkalmasabb, legeredményesebb módja az „aktív
pihenés". Az egészségügyi haszon mértékét tekintve pedig a szabadban, pihentető, szép, egészséges környezetben célszerűen végzett, irányított, sportorvos által előírt testmozgás, testgyakorlat. E feltételeknek legjobban az erdőben végzett célszerű testmozgás, az „erdei torna" felel meg. A legkorszerűbb parkerdei sportlétesítmények az erdei tornapályák.
A világon első ízben 1968 májusában adták át Svájcban, Zürichben az első
erdei tornapályát a svájci erdész, pedagógus szakemberek a VITA Életbiztosítási Társaság finanszírozásával. Megépítése 4 ezer svájci frankba került. A svájci példa alapján hazánk első erdei tornapályája Sopronban épült 1970-ben, a második 1971-ben Budapesten a Normafánál. Azóta Budapesten és az ország különböző részén több tornapálya épült és épül jelenleg is.
A tornapályák olyan egyszerű, viszonylag olcsón előállítható, modern szabadtéri nyomvonalas sportlétesítmények, amelyek program- és mozgásalkalmat adnak az önedzésre.
A létesítendő tornapálya nyomvonalát olyan területen célszerű kijelölni,
amely gépkocsival, tömegközlekedési eszközökkel könnyen megközelíthető. Célszerű hossza: 1200-2000 méter. Nyomvonalát legjobb enyhén változatos terepen, idősebb, elegyes erdőállományban kijelölni, kör vagy ellipszis alakban. Az önmagát keresztező, kettős hurok alakú nyomvonal nem jó, tévedésre adhat okot. A terület-kiválasztás során nagy figyelmet kell fordítani a talajra. A köves, gyökerekkel erősen átszőtt talaj balesetveszélyes és kemény. A z agyagos talaj nedves időben csúszós, — az ilyen talajokat kerülni kell. Legjobb a rugalmas, humuszos erdei talaj. (Például a bükkösök talaja.) Változó terepviszonyok esetén ügyelni kell arra, hogy a legnehezebb terepszakasz a pálya második harmadára kerüljön.
Ezután szintezés alapján el kell készíteni a pálya hossz-szelvényét az esés-emelkedésviszonyok pontos ábrázolásával, feltüntetve az esés- és emelkedésszázalékokat. A z állomásokat általában 100 méterenként kell kijelölni a hossz-szelvény és ismételt helyszíni szemle alapján. Emelkedő szakaszon az emelkedés nagyságától függően közelebb is kerülhetnek egymáshoz, lejtős vagy sík szakaszokon lehet 100 méternél távolabbra is helyezni egymástól az állomásokat.
Annyi állomást célszerű tervezni, ahány száz méter hosszú a tornapálya nyomvonala.
A helyszínen kijelölt állomások helyét a hossz-szelvényen ugyancsak
jelölni kell.
A programot a hossz-szelvény alapján sportorvos, szakpedagógus tervezi meg. Ugyancsak ők teszik meg a tervezett program alapján a létesítendő berendezések javaslatát. A program fiziológiás terhelési görbéje egyenletesen parabolikusán emelkedő, majd csökkenő, teljes fizikai és szellemi felfrissülést eredményez.
A gyakorlatok a szervezet valamennyi izomcsoportját működtetik.
Legcélszerűbb három programos erdei tornapályákat építeni. Ezeknél az elvégzendő gyakorlatokat három kategóriába sorolják:
„A" program: egészséges felnőtt, erőteljes fiatal, de nem versenyző sportolóknak ajánlott gyakorlatok;
„B" program: egészséges, nem rendszeresen sportoló felnőttek és serdülő korban levő fiataloknak ajánlott gyakorlatok.;
„ C " program: gyenge egészségűek, gyerekek és általában idősebbeknek ajánlott gyakorlatok.
A tornapálya állomásain rajzos, feliratos táblákon mindenki megtalálhatja
életkorának, egészségi állapotának, fizikumának megfelelő, végzendő gyakorlatokra vonatkozó útmutatást. A z állomások közötti útszakaszok megtételének módjára ugyancsak rajzos, feliratos táblák adnak útmutatást.
A parkerdőben épített tornapályákat bárki bármilyen évszakban, tetszés szerinti időben, bármilyen öltözékben díjtalanul használhatja.
A tornapálya programválasztéka, a programok és a pálya berendezése szakszerűen adagolt szórakoztató mozgási lehetőséget nyújt, mely biztosítja a munkaképesség tudatos és hatékony karbantartását, a szervezet teljes felüdülését. Francisci Pál


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.