Norvég kormánydöntés a farkasok kiirtásáról (National Geographic Online)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 23.
A norvég kormányzat úgy döntött, hogy öt szürkefarkast lelövet azért, hogy megvédelmezze az északi ország háziállatait, nyájait és csordáit. Ez azt jelenti, hogy a teljes farkaspopuláció egynegyedét elpusztítanák az illetékesek.
Környezetvédelmi aktivisták tiltakoznak a kormányzati döntés ellen – adta hírül a BBC.

A WWF norvég tagszervezete szerint két farkast máris lelőttek, annak ellenére, hogy Norvégiában védett állatokról van szó, és a szürkefarkas kritikusan veszélyeztetett fajnak számít errefelé. Az egyik áldozatul esett állat egy hím volt, a másik egy nőstény, s ami igen valószínű az az, hogy különböző falkákhoz tartoztak a kilőtt példányok. Sőt, a vadászok állítólag a nőstényt tévedésből lőtték le, így az egyik falkát a végveszély szélére sodorták.
A norvég természetvédelmi igazgatóság hozta meg a döntést a meglévő húsz farkasból öt kilövésére. Ez az igazgatóság egyébként kormányzati tanácsadószerv is. A WWF-Norvégia mindesetre a vadászat azonnali leállítását követeli. Rasmus Hansson, az állatvédelmi szervezet vezetője felszólította a norvég környezetvédelmi minisztert, hogy szüntesse meg a farkasok likvidálását, hiszen az állomány 20-30 százalékos csökkentése a végveszély szélére sodorná a teljes populációt. A WWF helyi szervezete nem tud arról, hogy bárhol másutt a világon hasonló drasztikus intézkedéseket hoztak volna a veszélyeztetett farkasok ellen.
Parlamenti döntés is született a farkasok védelmében
Az ügy érdekessége, hogy a norvég parlament éppen tavaly májusban határozott arról, hogy legalább három családi falkát meg kell őrizni a norvég farkasok közül. A falkák méretei igencsak különbözőek egymástól: néha csupán két felnőtt, kifejlett állat vadászik együtt, de előfordul az is, hogy tíz állat csoportosul, több generációt „lefedve”. A WWF szerint a mostani norvég kormányzati akció a falkák számát legfeljebb kettőre csökkentené.
A WWF szerint Norvégia és Svédország déli részén 50-80 farkas élhet még, ezek az állatok több családot alkotnak. 2001-ben Norvégia már jóváhagyott egy a mostanihoz hasonló intézkedést, akkor 25-ből nyolc példányt akartak elpusztítani, de négy évvel ezelőtt ez az akció nem sikerült teljesen. Így az állatok száma alighanem húsz körül alakulhat mostanában. Az összes Skandináviában élő farkas számát 120-ra becsülik a szakértők. Hansson szerint ez rendkívül alacsony mutató, minthogy a kis létszámú populáció a genetikai károsodás veszélyét hordozza magában. A WWF illetékese szerint legalább nyolcszáz farkasra lenne szükség a faj biztos fennmaradásához Skandináviában.
 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.