Megjelent az Zalaerdő 2006./1. száma

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A lap beszámol a tavalyi évet értékelő igazgatói értekezletről, amelyen elhangzott, hogy a 6 százalékos bérfejlesztés érdekében az éves előirányzott eredményt túl kellett teljesíteniük, ami sikerült, és tíz millió forint többlettel, 145 millió forint eredménnyel zárta a 2005. évet az új nevén Zalaerdő Zrt. társaság.
Hosszú cikkben mutatják be cég egyik legfontosabb partnerével, a szombathelyi FALCO-val való együttműködést. Ismert, hogy aggódó nyilatkozatok hangzottak el a fafeldolgozó nagyüzem vezetői részéről a nagyarányú biomassza felhasználás miatt. Szombathelyen 1939-ben egy háromkeretes fűrészgéppel indult meg a faipari tevékenység, majd sok évvel később Magyarországon először ott kezdték el a faforgácslap gyártását. A termelés az évi hatezer köbmétert is elérte.
A lap beszámol a szinte valamennyi erdészeti társaságot érintő „öncsonkításról”, az utolsó zalai erdészeti összevonásról. Ezúttal a Bánokszentgyörgyi és a Csömödéri Erdészetet vonták össze. A 4200 hektárnyi erdőt kezelő csömödéri egység állományai javát a bükk teszi ki, és 2008-ig a bruttó fakitermelési lehetőség 40 ezer m3 . Az erdészet kezelésében van a több mint száz kilométernyi erdei kisvasút is, amelynek elsősorban faanyag-szállítási feladatai vannak, ami ma már ritkaságszáma megy, de nyáron személyszállítás is folyik.
A csömödéri kollégákat Bánokszentgyörgyön Hopp Tamás igazgató fogadja be.
Beszámol a lap a társaság 2006. évi beruházásairól is. Megtudhatjuk, hogy 2005-ben 550 millió forint értékben valósítottak meg fejlesztést. Erre az évre ugyanekkora összegű beruházást terveznek. Ebből mintegy 137 milliót fordítanak gépvásárlásra, 68,7 milliót építkezésekre. Erdészeti feltáró utak építésére és a vasút karbantartására közel 100 milliót szánnak.
A lap portrét közöl Havas Tiborról, az Állami Erdészeti Szolgálat zalaegerszegi igazgató-helyetteséről, aki a Pilisből került Zalába. Az interjúban felhívta a figyelmet az új erdők telepítésével kapcsolatos – elsősorban a tőkehiányból adódó – nehézségekre.
Az erdei emberek közül két kerületvezető vadászt is bemutat a lap: a Nimród Emlékéremmel kitüntetett csömödéri Benke Gyulát és a Lenti Erdészettől Tóth Józsefet.
Egy nyugállományba vonuló kerületvezető erdészről, Tuboly Zoltánról rajzolt a szerző érzékletes képet, akinek a legszebb évei a budnyai 650 hektáros bükkös és tölgyes fokozatos felújításával teltek.
A lap beszámol az ÁESZ illegális fakitermelésről szólt, közelmúltbeli sajtótájékoztatójáról is. Hajdú Tibor igazgató és Ferenczi András igazgatóhelyettes számolt be a szervezett csoportok pusztításairól.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.