Adapterektől a bioenergiáig (Békés Megyei Agrárhíradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 10.
Évtizedes hagyományok és új fejlesztések az Optigépnél
A kalászos aratáson túl, a napraforgó-betakarításon innen, az Optigép Kft. ügyvezető igazgatójával, Püski Jánossal a gyártmányfejlesztés olyan irányairól beszélgettünk, amelyek a mezőgazdasági szerkezetváltás előkészületeihez kapcsolódnak. Kampányidőszakban számolva: a sorozatgyártásra kész gépek a mi vidékünkön ismeretlen harmadik betakarítási szezon előhírnökei.

Energiaerdők feldolgozására várnak a békési „fakombájnok
A hetvenes évektől a mai napig folyamatos fejlesztéssel készülnek a pár hét múlva beköszöntő napraforgószezon betakarítógép-adapterei a békési Optigép Kft. tervezőasztalain és műhelyeiben, ahol a sok évtizedes hagyományok mellett arra is jut idő és energia, no és nem kevésbé alkotó fantázia, hogy a jövő gépeit megálmodják. Gyakorlott vasas szakemberek is vannak hozzá, hogy az álmokból gyártmány, azaz piacképes gép legyen. Az Optigép komolyan vette, hogy egy egész ország készül az Európai Unió tagjaként a megújuló energiaforrások megteremtésére, kiaknázására. Ha annyi energiaerdő és -ültetvény lenne, amennyit beszélünk róla, akkor már lovas-rendőrök terelnék a betakarítógépre várók tömegét a cég-bejáratánál, ám egyelőre igény van, szándék és kísérlet és terv a biomassza hasznosítására úgyszintén, azonban Békés megyében egyelőre egy zárt-kertnyi energetikai célú erdőt is nehezen találnánk.
A békésieket nem ez motiválja, hiszen, ha ezt vennék alapul, minden bizonnyal másra fordítanák alkotó erejüket. Ám hisznek a megújuló energiaforrások jövőjében, a műszaki újdonságok és a piaci érdekek egymásra találásában. Még akkor is, ha ezt maradéktalanul nem igazolja az élet...
— Tavaly, a biomassza-hasznosítás lehetőségeit is figyelembe véve kender-termesztési és -betakarítási kísérletet folytattunk. A gyártmányfejlesztés eredményeképpen az aratás mellett a bálázás is kidolgozott, a bála pedig kazánban elégethető. Együttműködésben vagyunk a Bioláng Kft.-vel, amelynek köszönhetően az égetés is megoldott.
A rostanyagból egy - a kőzetgyapot-paplanra emlékeztető, de puha - paplanszerű szigetelőanyagot készítettünk. Kiváló betét lehetne autók kárpitozásához, hő- és hangszigeteléséhez. A műanyagok iránt elkötelezett autóiparnak egyelőre nem kellett. A kísérletnek a betakarítás gépesítése mellett az is hozadéka, hogy a kozmetikai iparnak fontos kendermagolaj kinyerésére présgépet fejlesztettek ki a Seed-Imex Kft.-vel közösen. A sajtológép széles alkalmazási lehetőséget biztosít az olaj előállításában. Mustártól szőlőmagig sokféle olajtartalmú nyersanyag feldolgozására képes, beleértve a repcemagot is.
A napokban bemutatott energiaerdő és -ültetvény-betakarító gépek a gyorsan növő akác-, nyár-, japánfűz-telepítések letermelésére alkalmasak. Nemcsak a levágást, hanem a kazánhoz előkészített apríték előállítását is megoldották. A gyár új betakarító, valamint a régóta gyártmánylistán szereplő erdei aprítógépeivel a szabad hulladékfa is energiatermelő értékes aprítékká válhat. A betakarított faanyag 5-6 centiméteres darabokra szeletelve kerülhet a kazánba. Egyelőre azonban tervezünk, gyártunk, s várjuk az uniós költségvetés 2007-2013-as időszakának aranykorát, amikor az energetikai fejlesztésekre is lesz pályázati, támogatási lehetőség.
Az Optigép Kft. órája már egy évvel előbbre jár.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.