Karácsonyi famustra (Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. december 6.
Német hagyomány török elnevezéssel
Kiszámíthatatlan természet, vibráló politika, rohanó hétköznapok. Év végén mégis minden megnyugszik néhány napra, amikor karácsonyfát állítunk. Valójában nem is olyan régóta: Magyarországon alig több mint másfél évszázada jelentek meg az első feldíszített fenyőfák, a szegényebb családok körében pedig csupán a XX. század második felében.

Feldíszített karácsonyfát első ízben egy 1509-ben keletkezett rézmetszeten örökítettek meg. A karácsonyfa állítása azonban mégsem számít régi szokásnak. Először a német területeken a XVII. században terjedt el. A németek abban a hitben éltek, hogy a téli napforduló idején a gonosz szellemek, a halottak szellemei kiszabadulnak, és szabadon csatangolnak a világban. A kísértetektől az emberek csak úgy menekülhetnek meg, ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódnak.
A hagyomány szerint Luther Márton állított először karácsonyfát gyermekeinek. Õ azonban Jézus születésének tiszteletére állította a fát, és számtalan kis gyertyát gyújtott rajta. Az első, történelmileg is megalapozott adat 1605-ből származik. Egy strasbourgi polgár jegyzetei szerint városában akkor kezdtek fenyőfákat állítani. A fákat gyümölcsökkel, papírkivágásokkal, aranyláncokkal és édességekkel díszítették. Magyarországon csak a múlt század második felében kezdett terjedni ez a szokás, bécsi mintát követve. Először Brunswick Teréz, martonvásári grófnő állított karácsonyfát 1824-ben, példáját később nemesi, majd módosabb polgári családok is követték. A szegényebb családok körében csak a XX. században, sokaknál csak 1945 után honosodott meg a fenyőfaállítás. A német gyökerek ismeretében meglepő, hogy a „karácsony" szó török eredetű, és adót jelent.
Manapság a karácsonyfa látványa kevésbé meghitt dolgot juttat sokunk eszébe: gondokat jelentő karácsonyi vásárlást, a piacok emberekkel megtelt sorait, családi vitákat és pénztárcánk vékonyságát. És a tortúrát a fenyőfa vásárlása koronázza meg. Mindenki más-más módszerre esküszik. Van, aki hetekkel előtte már feltérképezi a piacokat, van, akinek konkrét elképzelése van fajtáról és méretről, s van, aki az utolsó nap utolsó órájára tartogatja a vásárlást, mivel akkor már szinte ingyen adják a fákat. És van, aki mindebből kimarad, mert műfenyőt díszít karácsonykor. A szép hagyományok ellenére ma már a karácsonyfa feldíszítése is a divatot követi. Tavalyelőtt a kék és az ezüstszínű díszek voltak keresettek, tavaly visszatért az arany és a piros. Pedig igazán szerencsésnek az mondhatja magát, ahol generációk óta gyűlnek a családban a karácsonyfadíszek.
Hiába a természetvédők tiltakozása, hiába próbálják népszerűsíteni a gyökeres, visszaváltható fenyőket, karácsony előtt minden évben mintegy hárommillió fenyőfát kínálnak a piacokon - és ebből el is adnak 2-2,3 milliót. A maradékot az utóbbi években még december 24-én sem adták sokkal olcsóbban, a kereskedők rájöttek, hogy inkább eladják virágdíszítőnek. A korábbi éveknek megfelelően idén is 10-15 százalékos áremelkedésre számíthatunk a karácsonyfa piacán. Emlékeztetőként: tavaly a luc méterét 1400, az ezüstfenyőt 2000-3000 forint körüli áron kínálták, a normann ára pedig 3000-4000 forint között mozgott. Ennek megfelelően a korábbi években hiány mutatkozott a lucfenyőből, és arra számítanak, hogy idén is ez lesz a legkeresettebb fajta.
A melegebb lakásokba mégis célszerűbb például jegenyefenyőt venni (métere 4000 forint), amely több hétig is kibírja a szobában anélkül, hogy hullatná levelét. A hosszú tűrőképességű fenyők magasabb ára azzal magyarázható, hogy például a normann fenyő dupla annyi idő (10-12 év) alatt éri el a kétméteres magasságot, mint a luc.

Mottl  Ágnes

Egy régi babona szerint az a lány, aki karácsonykor a ház ajtajában állva almát eszik, az első arra járó legényhez megy majd feleségül, A karácsonyi szimbolika szerint a fára aggasztott alma a bűnbeesést szimbolizálja, a dió és a mogyoró Isten megismerhetetlen voltára utal, az aranyozott toboz pedig a termékenységre hívja fel a figyelmet. A karácsonyfára függesztett szívek a szemlélőnek tesznek szerelmi vallomást, a csillagok az örökkévalóságot és a tudományos ismereteket, de asztrológiai szempontból a jó sorsban való reménykedést is képviselik, míg a szalmából készült csillagok a jászolra, Jézus megszületésére utalnak. A fa csúcsát díszítő nagy csillag pedig a betlehemi csillagokra emlékeztet.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.