Az erdészet üres éve (Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. december 6.
Egymilliárd forint elvonás az ágazatból
„Üres év” elé néz az erdészet, vagyis állami támogatás nélkül marad egy sor feladat. A költségvetés jövőre egymilliárddal kevesebbet juttat az ágazatnak, így a támogatási keret már a korábban vállalt kötelezettségek teljesítésére sem elegendő! Szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy 2007-ben az erdőtelepítésre és erdőfenntartásra sem jut elég pénz. Ezen a helyzeten még az sem szépít, hogy októberben átadták a kétmilliomodik hektár erdőt.

Első ránézésre örvendetesen alakulnak az erdészet számai. A magyarországi erdők 43 százalékát alkotó magánerdők területe folyamatosan növekszik, és erdészeti szakemberek szerint az állomány hamarosan eléri az állami erdők nagyságát. Az országos erdőtelepítési terv hazánk területére 27 százalékos erdőfelületet ír elő, ebből eddig 20 százalék valósult meg.
A telepítést nemzeti és uniós források segítik. Az elmúlt tíz év során mintegy 90 ezer hektár erdőt telepítettek az országban, ennek közel felét az uniós csatlakozásunk óta eltelt három évben. A statisztikák dinamikus növekedést mutatnak: 2004 első felében 7000 hektár erdőt telepítettek, 2005-ben 18 000 hektárt, az idén pedig 19 000 hektár telepítésre nyújtottak be igényt. Igaz, az idei igényeket még nem bírálták el, erre a források ismeretében kerítenek majd sort a minisztériumban.
Elhanyagolt egyharmad
Az erdők számbavételét nehezíti, hogy azok mintegy 30 százaléka „hivatalosan" nem is erdő. Amíg ugyanis a tulajdonos nem jelenti be, azaz nem regisztrálja az erdészeti hatóságnál az erdőterületet, a hatóság nem kérheti rajta számon az erdőgazdálkodásban általánosan elfogadott elveket, és persze támogatást sem kaphat a tulajdonos. Vagyis a magánerdők harmadában a kitermelés után senki nem garantálja az újratelepítést. Az unióban csupán a magánerdők 5-8 százaléka nem regisztrált. Nálunk is az lenne a cél, hogy minél kisebb legyen a rendezetlen területek hányada, erre azonban egyre kevesebb esély mutatkozik a források szűkülésével.
Erdőtelepítéshez pénzt eddig az úgynevezett erdőfenntartási járulékból lehetett igényelni, amit mintegy 50 évvel ezelőtt vezették be. Valójában ezt az erdőkitermeléskor maguk a gazdálkodók dobják össze, mégpedig úgy, hogy a bevétel egy bizonyos százalékát be kell fizetni az államkasszába. Ezt osztja aztán vissza az állam az erdőtele pítésnél. Tavaly így is volt: a kitermelés éí a bírságok után 4,3 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe, és pont ugyaneny nyit kaptak a gazdálkodók az erdőtelepíti támogatására. Idén viszont megborulni lát-j szik az egyensúly. A minisztérium költség-] vetési tervezetében már több mint eg árddal kevesebb, azaz csupán 3 milliárd forrint szerepel a nemzeti támogatásként. Ez pedig Mőcsényi Miklós, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (Fagosz) főtitkára szerint azt jelenti, hogy még az előző években vállalt kötelezettségekre sem lesz elég a nemzeti támogatás. Ugyanis ha valakinek megítélnek erdőtelepítési támogatást, az több évig jár a gazdálkodónak, egész addig, amíg a területen ténylegesen nem lesz erdő, hiszen a facsemetéknek idő kell, amíg fává növekednek. Bár ezek még csak tervek, a tényleges döntést december 5-i ülésén mondja ki a parlament. Sárvári János, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (Megosz) főtitkára szerint a minisztériumnak inkább hozzátenni, mint elvennie kellene az erdőfenntartási járulékból.
Kidolgozatlan támogatások
Van egy széles szakmai és társadalmi réteg által elfogadott Nemzeti Erdőprogram, amit a költségvetésnek kellene megfinanszíroznia. Ez határozza meg az ágazat előtt álló feladatokat. Az előírt tevékenységekhez nemcsak az erdőtelepítés tartozik, hanem a kulturális feladatok ellátása is, mint például tanösvények, turistautak fenntartása. Mőcsényi Miklós szerint a Nemzeti Erdőprogram komplex és kiválóan megfogalmazott terv, amelyet az ország természetvédelmi érdekeivel is harmonizál. Ha tényleg bekövetkezik az, amit a költségvetés tervezéséből ki lehet olvasni, azaz egymilliárddal kevesebb lesz a pénz, mint tavaly, az a program megszakítását jelenti. Előfordulhat, hogy hiába nyert valaki több évre pályázati pénzt, forrás híján nem tudják majd folyósítani neki.
Ezen a helyzeten az az örvendetes tény sem segít - jövőre legalábbis biztosan nem -, hogy az Európai Unió a korábbinál sokkal szélesebb körben hajlandó támogatni az erdőgazdálkodást. Az eddigi két jogcím helyett 2007 és 2013 között 12 féle jogcímen lehet majd pályázni. De majd csak lehet, mert egyelőre nincs ennek a módja kidolgozva - szögezi le Sárvári János, a Megosz főtitkára.
Ráadásul ezek az uniós jogcímek az erdészek szerint nem váltják ki azt a hiányt sem, amit az idei nemzeti támogatás csökkenő forrása jelent majd. Így lesz üres év a 2007-es esztendő: uniós forrásokat még nem lehet igényelni, a költségvetési elvonások miatt viszont a nemzeti forrás már nem lesz elég - fejtegeti Mőcsényi Miklós. Sárvári János pedig attól tart, hogy az uniós források az erdők felújítását nem biztosítják majd. Az már csak „hab a tortán", vélik az erdészek, hogy a jó környezetvédelmi irányelvek ellenére a Natura 2000 területek kifizetésére sem lesz pénz. (Emlékeztetőül: ennek a programnak a keretében a Környezetvédelmi Minisztérium számtalan tájvédelmi kötelezettséget írt elő bizonyos mezőgazdasági területekre, azzal az ígérettel, hogy a korlátozások miatt elszenvedett veszteségekért kárpótlást fizet a termelőknek.) A legnagyobb félelmük mégis az, hogy az uniós pályázatokat későn írják ki, az erdőtulajdonosok nem tudnak pályázni, így azokat a tevékenységeket, amelyek időjárástól és évszaktól függőek, nem tudják elvégezni.
Ismeretlen jövő
- Valóban hiányzik egymilliárd forint a korábban vállalt kötelezettségek kifizetéséhez - erősíti meg Klemencsics András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztályának főosztályvezető-helyettese. A főosztályon azonban bíznak abban, hogy a szakmai egyeztetés során ezek a számok módosulni fognak. Bár eddig semmilyen egyeztetés nem történt meg a szakmával. Klemencsics András elismerte, hogy a költségvetés tervezetével is csak a Pénzügyminisztérium honlapján találkozott. És megerősítette azt is, hogy tényleg nincsenek kidolgozva az uniós pályázati feltételek sem. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon múlik, hogy a számítástechnikai rendszert mikor készíti el, amin keresztül pályázni lehet majd. Erről azonban senki nem tud semmi konkrétat mondani.
- Egyelőre az alapelveket alkották meg, amelyek meghatározzák, ki mikor hogyan pályázhat. Hátra van még az ellenőrzés kidolgozása, a működtetési kézikönyv elkészítése és a delegált szervezetek - a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal, az Állami Erdészeti Szolgálat felkészítése - mondta Klemencsics András. A főosztályvezető hozzátette: bízik abban, hogy a fontosabb intézkedések az első negyedévben, a pályázati kiírások pedig a 2007-es év első felében elkészülnek.

Mottl Ágnes

Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból 2007-2013 között támogatható erdészeti intézkedések
I.  TENGELY (VERSENYKÉPESSÉG JAVÍTÁSA)
Szakképzés és tájékoztatás
Erdők gazdasági értékének növelése
Erdészeti termékek értéknövelése
Erdészeti infrastruktúra
ermelői csoportok létrehozása
II. TENGELY (A KÖRNYEZET ÉS VIDÉK FEJLESZTÉSE)
Mezőgazdasági területek erdősítése
Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása
Nem mezőgazdasági területek erdősítése
Natura 2000 területek támogatása
Erdő-környezetvédelmi program
Erdészeti potenciál helyreállítása
Nem termelő beruházások

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.