Megjelent a ZalaErdő 2006. 4. száma

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. december 31.
Évzáró interjút olvashatunk benne Feiszt Ottó vezérigazgatóval, aki beszélt többek között az országos tűzifahiányról, és elmondta, hogy az EU csatlakozásunk előtt nyomott ára volt ennek a terméknek, „mondhatni a kutyának sem kellett”. Az elmúlt évek meghozták az erdőgazdálkodók által várva várt piaci fellendülést. A helyzet oldására az eddig eredményesen ki nem termelhető erdők levágásának fokozásával, azaz a fakitermelési lehetőségek maradéktalan kihasználásával, elsősorban a magánerdőkben, valamint a felesleges természetvédelmi korlátozások feloldásával lehet tenni, nem pedig az erőművi felhasználás megszorításával – fejtette ki a vezérigazgató. Majd hozzátette, hogy nem igaz az, hogy a fatüzelésű erőművek nem hatékonyak, ráadásul a fatüzelés környezetbarát energiafelhasználás.
Az elmúlt évben közel 500 millió forint értékű beruházást valósítottak meg, többek között útépítést, vasúti pálya felújítást, gépvásárlást, számítástechnikai korszerűsítést.
A vadgazdálkodási ágazatról szólva elmondta vezérigazgató, hogy az eredmény mintegy 10 százalékát hozza a vadászat. Ebben az évben is eredményes volt a gímszarvas vadászata, a 161 terítékre került bika között volt közel 14 kg-os kapitális példány is.
Az évet a szakmában várhatóan a második legjobb eredménnyel, mintegy 250 millió forintnyi adózatlan nyereséggel zárják.
A lap beszámol a zrt. igazgatótanácsában bekövetkezett változásról, miszerint az eddigi elnök lemondott megbízatásáról és az igazgatóság Zámbori Mihályt választotta meg elnökké, miután kooptálta tagjai sorába.
Olvashatunk arról, hogy a Letenyei Erdészetnél a Pilisi Parkerdő Zrt területén tevékenykedő Timberwald Kft mintegy 800 m3 bükk közelítését oldotta meg kíméletesen, kötélpálya segítségével.
A lap hosszabb interjút közöl Faragó Sándorral, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorával.
Érdekes interjút olvashatunk Bodor Györggyel, a társaság erdőművelési osztályvezetőjével, aki egy erdőrezervátumokkal kapcsolatos terepi bejárás alkalmával fejtette ki nézeteit.
További írások találhatók a lapban többek között a Lenit Erdészet területén rendezett szakmai napról, a pásztázásos és szálalásos felújításról.
Portrét olvashatunk Kiss Richárd vadászfestővel, valamint egy beszámolót a budafai arborétum megújulásáról.
Az erdészarcok sorozatban ezúttal Fliszár Aladárral, a Lenti Erdészet erdőművelési műszaki vezetőjével ismerkedhetünk meg.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.