Kisüzemi erdőgazdálkodás (Unasylva)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Széles földrajzi és témaválasztékkal megjelent az Unasylva 228. száma Vol. 58, 2007/3
A tartalomból: Magán-erdőtulajdon Európában
Európában a magán-erdőtulajdonosoknak meghatározó szerepük van a fenntartható erdőgazdálkodás céljainak elérésében, az erdőgazdálkodás termelékenységének emelésében, és a fafeldolgozó ipar, valamint a bioenergia termelők fa iránti fokozódó kereslete sikeres kielégítésében.

A 2006.-2007. évben elvégzett felmérés kérdéseire adott válaszok megerősítik a magánerdő-gazdálkodás jelentőségét Európában.
(A kutatást az UNECE, a FAO folytatta le, együttműködve az MCPFE és a CEPF szervezetekkel.)
A kérdőívet 38 MCPFE tagországnak címezték, olyan európai országoknak, melyek regisztrált magánerdős területekkel rendelkeznek. 23 ország – köztük Magyarország –, szolgáltatott, főként a 2005. évre vonatkozó adatokat. A válaszok elmaradása, egyes országokból – különösen a dél-európai és a balkáni országokból – talán a kért adatgyűjtéshez a kapacitás hiányosságaival magyarázható. Talán a magánerdészeti szektor viszonylagos fiatalsága egyes, a gazdaság átmeneti szakaszában lévő országok esetében szintén közrejátszhatott a válaszok elmaradásban.
Általánosságban kiegyensúlyozott a tulajdonosi szerkezet, de nagy különbségek tapasztalhatóak az országok között.
A visszajuttatott adatok alapján az eredmények arról tanúskodnak, hogy a közösségi és a magántulajdon között általánosságban egyensúly tapasztalható: Az összesítés alapján 49,6 a magánerdő- és más fás területek tulajdonosi aránya, míg 50,1 százalék a közösségi tulajdon. Az egyéb, sem magánbirtoknak sem államinak nem minősíthető tulajdon kevesebb, mint 0,4 százalék. Ide tartoznak például azok a német erdők melyeket a földreform keretében, a korábbi Német Demokratikus Köztársaság területén sajátítottak ki, s vagy már privatizálták őket, vagy hamarosan privatizálásra kerülnek.
A tulajdonosi szerkezet azonban nagymértékben eltér az országok között.
A másik eltérés: az egyes országokban igen elterjedt, hogy a magánerdőket nagyvállalatok birtokolják, míg más országokban a magánerdők birtoklói főként magánszemélyek.

Növekvő számú kisgazdaság Közép- és Kelet-Európában
Jelentős eltolódás ment végbe az elmúlt 15 év során a korábban központi irányítású  tervgazdaságokban. A legtöbb közép- és kelet-európai országba a kárpótlás és a privatizáció folyamata csaknem befejeződött, egyes országok, nevezetesen Románia, Szlovákia és Szerbia tulajdonlási struktúrájában azonban a jövőben még várhatóak változások. Egyes közép- és kelet-európai országokban a kárpótlás és a privatizáció következtében növekedett a kisbirtokok száma. Lengyelországban a 6 hektárosnál kisebb gazdaságok képviselik az összes magán földtulajdon 70 százalékát. Ez az arány Szlovéniában 40 százalék, Magyarországon viszont, ahol a 100 hektárosnál nagyobb gazdaságok aránya 45 százalék fölött van, a 6 hektárosnál kisebb gazdaságok aránya mindössze 5 százalék.

Összeurópai szinten a kisgazdaságok száma nagy. A magánerdészetek csaknem háromnegyede 3 hektárnál kisebb, ugyanakkor abban a 11 országban, amely ezeket az adatokat visszajelezte, a 3 hektárosnál kisebb magántulajdonban lévő erdők csak 7 százalékát adják a magánkézen lévő valamennyi erdőnek.
A magántulajdon többnyire magánszemélyek kezében van, a közerdőket az állam birtokolja.
Az európai magánerdők több mint 80 százalékát magánszemélyek vagy családok  birtokolják, őket a magánintézmények és a faipari vállalkozások követik. Abban a 11 országban, ahonnan ezek az adatok érkeztek, a közerdők túlnyomórészt az állam tulajdonát képezik. A közerdők 13 százaléka városok, települési önkormányzatok tulajdonában vannak.
A tulajdonjogi szerkezet nagyon eltérő az egyes országok között, így nehéz általános következtetéseket levonni.
Társadalmi és gazdasági észrevételek: Elöregedés, városiasodás és a nemek aránya
Mivel az erdők magánosítási folyamata tovább nő, az urbanizáció és az erdőbirtokosok magasabb életkora várhatóan továbbra is érezteti hatását az európai erdőgazdálkodásban. Kevés a 30 éves életkor alatti európai erdőtulajdonos, sok országban a nagy többségük életkora meghaladja a 60 évet. Ennek következtében a közeljövőben számos kisgazdaság örökléssel, új tulajdonosokhoz kerül, akiknek viszonya és motiváltsága az erdészethez, az erdőgazdálkodáshoz bizonytalannak mondható.
Ausztria, Finnország, Izland, Norvégia, Lengyelország és Svédország jelezte a városlakó tulajdonosok számának növekedését, ugyanakkor Csehország és Franciaország a tulajdonlást illetően változásokat nem jelzett. A magántulajdonosok, erdőgazdák nagy hányada a hagyományos mezőgazdálkodásban, az erdészeti ágazaton kívül tevékenykedik, ami befolyással lehet a tulajdonosok erdőgazdálkodási ismereteire.
A nemek megoszlását tekintve többségük férfi, a nők aránya országonként változó képet mutat, és 20-40 százalék között mozog.
Az erősen szabdalt tulajdonosi szerkezetre alkalmazható politika
Tizenkét ország jelezte, hogy a szétszabdalt, egymástól elkülönült magángazdaságok visszahúzó erőt jelentenek a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjából. A kisüzemi erdőgazdaságok sokkal nehezebben tehetnek szert profitra, mint a nagy vállalkozások. Nehezebb az ismeretek, a tudás átadása és az infrastruktúrához való hozzájutás is, ha sok a tulajdonos. Meghatározó ezért a helyi és regionális együttműködés jelentősége. A kérdésekre adott válaszok tanúsága szerint az országos szervezetekben való tagsági részvétel és a szervezett erdőtulajdonosok aránya lényeges eltérést mutat az országok között. A megfelelő erdészeti politika kialakításához további ismeretekre van szükség.
 
Az UNECE/FAO tanulmány hozzájárul a magánerdő tulajdonlásról kialakult ismeretek bővítéséhez Európában, különös tekintettel a közép- és kelet-európai kárpótlási és privatizációs folyamatokra. A magánerdészetekre vonatkozó információ szintje bizonyos szempontokból, így a kisüzemi erdőgazdaságok számát, a különböző magántulajdonjog kategóriák jellegét, az egyes tulajdonosok szociális hátterét és tulajdonlás céljait illetően még alacsony. Mivel Európa erdős területeinek közel felével a magán-erdőtulajdonosok rendelkeznek, közreműködésük fontos lehet abban, hogy a termelés fenntartása mellett, segítsék a régió erdeinek fenntartható erdőgazdálkodását.
A magántulajdonra vonatkozó adatbázis és a részletes információ a kérdőívről megtalálható: www.unece.org/trade/timber

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.