Rekordösszeg fejlesztésekre (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. 1. - Jönnek a forwarderek és a kiszállító szerelvények
A 2008. évre tervezett beruházásainkra a korábbi éveket jelentősen meghaladó összegű, 1,2 milliárd Ft forrásigényű fejlesztési tervet terjesztünk elő.

Erre kedvező lehetőséget biztosítanak az elmúlt évben sikeres pályázataink alapján elnyert tulajdonosi támogatások, a gazdálkodásunk eredményeként rendelkezésünkre álló felhalmozott pénzeszközök, a korábbi évek beruházásai alapján elszámolt jelentős amortizáció, valamint a 2007. év gazdálkodásának eredményeként várható kiemelkedő adózott eredmény.
A gépi beruházások közül a legjelentősebb tételt a fakitermelési, faanyag-mozgatási feladatok elvégzésére beszerezni tervezett JOHN DEERE forwarderek és VOLVO kiszállító szerelvények jelentik. Munkába állításukkal tovább növelhetjük a gazdálkodásunk eredményességét alapvetően meghatározó fakitermelési és értékesítési feladataink végrehajtásának biztonságát. A forwarderek segítségével a tervezett technológiai váltás megvalósítását is megkönnyítjük, melynek eredményeként a korábban vágástéri hulladékként megsemmisített faanyagot aprítékként jelentős többlethozammal vihetjük piacra. A tervezett közel 20.000 m3 apríték termelése a bruttó fakitermelési volumenünk növelése nélkül biztosít piacképes árualapot.
Fontos célkitűzésünk a lenti fűrészüzem eredménytermelő képességének stabilizálása. Ennek érdekében elkezdjük a feldolgozottsági fokot növelő eszközök beszerzését. Első ütemként a szélezett, szárított, előgyalult félkész termék előállítását szolgáló szélező körfűrész és gyalugép beállítását tervezzük, a távolabbi cél a táblásított parkettfedlap-panelek gyártása. Mindkét termékre határozott piaci igény van, tárgyalásaink során partnereink jelentős, hosszú távú igényüket jelezték a fenti termékekre. Elképzeléseink szerint a táblásítás 2009-ben valósulhatna meg, az előkészítés, a pontos minőségi igény felmérése és az alkalmas technológia kiválasztása hosszabb időt igényel.
Folytatni kívánjuk a csemetekerti és díszfakerti munkák gépesítését, az öntözőrendszerek korszerűsítését. Egy központi és négy erdészeti gépkocsi beszerzését tervezzük a műszakilag elhasználódott járművek lecserélésére. A megszokott ütemben folytatjuk az erdei vasút gördülő állományának folyamatos felújítását is.
Építési beruházásaink közül kiemelkedik a szentpéterföldei vadászház bővítése és felújítása. Szeretnénk a többi vadászházunkra jellemző színvonalú vendéglátást biztosító korszerűsítést végrehajtani. Ennek során igyekszünk megőrizni a régi ház egyedi hangulatát, ugyanakkor a mai kor igényeinek megfelelő, kényelmes vendégszobák és a HACCP-rendszer követelményeit minden szempontból kielégítő konyha és élelmiszer-tároló helyiségek kialakítását tervezzük.
 A surdi díszfakert irodájának és szociális létesítményeinek elhelyezéséül szolgáló faház további fenntartása leromlott állapota miatt nem lehetséges. Szükséges egy megfelelő épület építése az iroda, az öltözők, fürdők és illemhelyek elhelyezésére. A nagykanizsai erdészet erdész szolgálati lakás igényét egy családi ház megvásárlásával, illetve egy, az erdészet kezelésében levő vendégház kisebb bővítésével és lakássá alakításával tudjuk megoldani. A 2007-ben felújított Múzeum téri műemlék épület II. szintjén mintegy 60 m2-es irattár kialakítását tervezzük. Ezzel megszűnik a központi irodaépület alagsorában az évek óta tartó zsúfoltság, esetleg lehetővé válik néhány helyiség más célú hasznosítása is.
Közjóléti feladatainkat segíti a Csacsi arborétum vendégházának felújítása, a kistolmácsi erdei vasúti szárnyvonal meghosszabbítása és részben a kistolmácsi vendégház felújítása is, ahol a vadászvendégek mellett szervezett kirándulócsoportok ellátására is lehetőség van.
Út- és vasútépítésben az erdőfeltárási koncepciónknak megfelelően folytatjuk a feltáróút-há-lózat kialakítását. Pályázati lehetőség hiányában valószínűleg saját forrásból kell megépítenünk a Púposhídi feltáróutat. A 2500 m hosszúságú szakaszt bonyolult terepviszonyok között kell vezetnünk, támfal építésére is szükség van, ezért viszonylag nagy fajlagos költséggel tudjuk az építést végrehajtani. A korábbi évektől eltérően jelentős összeget tervezünk meglévő útjaink teherbírásának növelésére. A nagy összsúlyú szállítójárművek miatt egyes szakaszokon csak a pályaszerkezet megerősítésével biztosítható a megfelelő útállapot. A Nyugat-magyarországi Egyetemmel folyamatosan felméretjük a feltáróút-hálózat aktuális állapotát és középtávú terv keretében programozzuk a pálya-megerősítéseket.
A pályázat alapján elnyert tulajdonosi támogatás felhasználásával tervezzük az év várhatóan legnagyobb projektje, a lenti fűrészüzem területén építendő pelletálóüzem megvalósítását. Az üzem elsősorban a helyben képződő fűrészport és gyaluforgácsot használja fel, az alapanyag szárítását a meglévő kazánok kapacitása biztosítja. A tervezés alatt álló üzem óránként 1 tonna pellet gyártására képes, az üzemben keletkező és az üzem közvetlen környezetéből felvásárolható alapanyag évente mintegy 2000 tonna pellet előállításához elegendő.
Változatlan nagyságrendben kívánjuk tovább működtetni az erdészetek beruházási szabadkeretét, melyből kisebb beruházás jellegű beszerzéseiket oldják meg.
Meggyőződésünk szerint a tervezett beruházások jól szolgálják a terveinkben szereplő termelési, értékesítési és közcélú feladatok biztonságos elvégzését, a környezetvédelmi előírások betartását, energiatakarékossági célkitűzéseink megvalósítását, a munkavégzés hatékonyságának emelését, a munkakörülmények javítását. Fejlesztéseink eredményeként nő a termelési folyamat során keletkező hozzáadott érték, ami elegendő fedezetet biztosít az amortizációs költségek növekedésére.

Horváth Ferenc,
vezérigazgató-helyettes termelési igazgató


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.