Megjelent a Másképp új száma

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Másképp e számával ötödik évfolyamába lépett. Ez a tény már önmagában figyelmet érdemlő dolog, hisz egy alig támogatott ökológiai folyóirat léte igencsak bizonytalan a mai sajtópiacon. Piacon? A lapnak ugyan van ára és nyilván előfizetői is, de előállításának költséget az így beszedett pénz nem  fedezi.

Nem piacképes termék a mai neoliberális gondolkodás szerint. Léte ellene mond a létező, pénz uralta médiavilág „trendjének”, s már pusztán ez nagy érdeme.
 
Az oldalakat önkéntesek írják, rajzolják, fényképezik, ám a lap nem létezne szerkesztőjének, Mikola Klárának elszántsága nélkül. Ő hosszú évek óta hirdeti makacsul azokat az értékeket, amelyeket az életben és az élethez fontosnak tart. De mit is olvashatunk a negyedéves folyóirat oldalain? A lap alcíme így szól: ökológia – életmód – egészség. És e felsorolás meg is felel a tartalomnak.
 
A borítón egy béka képét látjuk: 2008 ugyanis a „Béka Éve”, a védnökséget David Attenborough vállalta. E veszélyeztetett élőlények léte a bioszféra egyensúlya miatt igen fontos, ám élőhelyeiket a „modernitást” hirdető „területfejlesztők” autópálya- és más építései fenyegetik. A tavaszon természetvédő önkéntesek Farmoson 61 000 /!/ békát mentettek meg! Erről olvashatnak beszámolót.
 
Az emberiséget a rossz táplálkozás fenyegeti – az élelmiszerválság nyilvánvaló –, de nem csupán a mennyiséggel vagy a minőséggel van baj, hanem a táplálkozásunk szerkezetével is. Nyers Csaba „Gabona – nyersen” című közleményében recepteket is ad. A szerző passzionátus ötvösként és egy hunkori üst másolatában főzött finom ételeiről jól ismert. Balogh Béla egy, a megérdemeltnél kevésbé ismert növényi fehérjeforrásra, a csillagfürtre hívja fel a figyelmet. Szabó Béla István – a gondola.hu szerzője – Szemétország címen közreadott szövege szerint a szétszórt hulladéknál nagyobb baj a lelkek szemétdombbá változtatása az ezúton is uralomra törő hatalmak által.
 
Aki ökológiai tanulságú mesét szeretne olvasni, vagy valamit megtudni a Föld Bolygó Nemzetközi Évének céljairól és programjáról, esetleg az Állásfoglalást a túlélésért akarja megismerni, lapozza fel a Másképp friss számát. És a régibbeket is!


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.