Inkognitóban Békésben járt a spanyol király (hír6.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-08-29  - Békés megye nem csak az ország éléskamrája, de vadban, különösen apróvadban nagyon gazdag, amit a külföldi vadászok is egyre jobban elismernek. Ezt bizonyítja, hogy nemrégiben itt járt a spanyol király - hangzott el péntek délben azon a szabadkígyósi sajtótájékoztatón, ahol a jövő heti Békés Megyei Vadásznapot beharangozták.

Békés megye apróvad tekintetében a leggazdagabb térségek egyike. Ezt jól bizonyítja, hogy mind fácánból, mind nyúlból a törzsállomány 120 ezres. De nem áll a megye más tekintetben sem rosszul, őzbakból 28 ezer, dámvadból 2600, vaddisznóból 800 és gímszarvasból mintegy 300 található a Viharsarokban - mondta el a sajtótájékoztatón Zuberecz Tibor, a Békés Megyei Vadászkamara titkára, a megyei vadászszövetség fővadásza.
Megtudtuk, hogy közel másfél évtized után nem a Doboz melletti Marói erdőben tartják a megyei vadásznapot. Már tavaly szakítottak ezzel a hagyománnyal, amikor Szarvas adott otthont ennek az eseménynek, az idén Szabadkígyós a helyszín, jövőre pedig öten kandidálnak a rendezésért. A szervezők azt szeretnék, ha a megye vadásztársadalmát mind jobban be tudnák vonni ebbe az eseménybe. A rendezők szerint a szabadkígyósi kastélyparknál alkalmasabb helyszínt keresni sem lehetne.
Békésben egyébként közel 80-an vadásztársaság működik 2700 taggal, közülük csúcsot döntve testületileg mintegy 30 képviselteti magát a szeptember 6-ai szabadkígyósi rendezvényen. A szervezők várakozása szerint a rendezvényen 1500 vadász, kísérőkkel és érdeklődőkkel együtt pedig több ezer ember jelenik majd meg.
Solymász- és fegyverbemutató is lesz 
A laikusok számára sem lesz érdektelen a megyei vadásznap, ugyanis láthatnak solymász-, valamint elöltöltő fegyverek bemutatóját. De megcsillantják tudásukat a legjobb vadászkutyák, akció közben leshetik meg a kilátogatók a lovas íjászokat, míg Bánffy György színművész Rege a csodaszarvasról címmel ad elő. De egy, a helyszínre kiköltöző étterem révén vadhúsból készült ételeket is ehetnek az ínyencek.
A szokásoknak megfelelően a hivatalos köszöntő után az új vadászok fogadalomtételére kerül sor, és az eseményen részt vesz Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet vezetője, szakállamtitkár.
A rendezvényen kitüntetnek több rendőrt, akik néhány hónappal ezelőtt bűnszervezetben működő orvvadász bandát számoltak fel Sarkad környékén.
A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elhangzott, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a Békésbe érkező spanyol vadászok száma, ezt az is jól bizonyítja, hogy János Károly spanyol király csak az idén kétszer látogatott el - igaz, meglehetős inkognitóba - a Viharsarokba.
A megye vadásznapot beharangozó eseményen részt vett gróf Wenckheim László is, aki Argentínában bérel 500 ezer hektáros területet, ahol vadászatokat szervez, mint megtudtuk, főleg az Egyesült Államokból érkezőknek. B. T. T.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.