Miért és meddig gazdálkodunk még a védett erdőkben? (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. augusztus 31. - Magyarországon a védett erdőkben is gazdálkodunk, veszélyeztetve ezzel az erdei életközösségek hosszú távú fennmaradását. A WWF Magyarország szükségesnek tartja, hogy a véleményezésre a napokban kiadott új erdőtörvény a védett erdők háborítatlanságának megőrzésére több garanciát nyújtson.

Védett természeti területeket a világon mindenhol az ott előforduló különleges állat és növényfajok, vagy az egész életközösség védelmére hoznak létre. Az erdők védelme sok esetben megköveteli a kíméletes, természetközeli erdőgazdálkodás bevezetését, vagy a fakitermelés megszűntetését. Miközben a szomszédos országok mind rendelkeznek viszonylag nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületekkel, Magyarországon a védett területek döntő hányadán vágásterületeket létrehozó erdőgazdálkodás folyik, ami számos élőlénycsoport, köztük védett orchideák, énekesmadarak, kisemlősök életfeltételeit veszélyezteti. Törvényesen.

A WWF Magyarország elengedhetetlennek tartja, hogy a jelenleg nem a nemzetközi előírásoknak megfelelően működő Nemzeti Parkok központi részein valamint a tájvédelmi körzetekben létrehozott, fokozottan védett területeken megszűnjön a fakitermelés. A „csak” védett területeken pedig történjen meg a többletköltséggel nem, vagy csak átmenetileg járó átállás a vágásterület nélküli szálaló erdőgazdálkodásra. Az erdőtörvény mind a védett erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságok, mind a Nemzeti Parkok munkáját egyformán meghatározza, ezért alapvető kereteket adhat a természetvédelmi szempontból megfelelő gazdálkodáshoz minden körülmények között.

Az élővilág hosszú távú sértetlensége csak a változásokhoz alkalmazkodni képes természetes erdőkben lehetséges, különösen a klímaváltozás fenyegetései mellett. A természetes erdők kevésbé fogékonyak a tűzre, ellenállnak a nagy szeleknek és könnyen átvészelik az aszályos időszakokat. Változatosságuk érték, amelyet az erdőgazdálkodás megteremthet, ha szakít az eddigi sematikus, egyforma erdőket létrehozó, vágásos módszerekkel.

„A társadalom városban és falun ugyancsak egyre inkább elvárja a szép és élhető környezet biztosítását, a természeti tájaink megőrzését, amibe egyre kevésbé fér bele a vágásterületek látványa. Hogy változtathassunk, annak garanciáit legalkalmasabb most, az új erdőtörvény megalkotásakor lefektetni, és a védett erdőkben a gazdálkodás üzemmódját szigorúan meghatározni.” – mondja Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.