A román kormány egyre kevesebb pénzt szán az árvízmegelőzésre (transindex)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. szeptember 2. -  hívta fel a figyelmet szerdán az Országos Vízügyi Hatóság (ANAR) igazgatója, Marius Postelnicescu. A hivatkozott dokumentum alapján a kormány jövőre 2,11 milliárd új lejt szándékszik az árvízmegelőzési munkálatokra költeni. 2010-ben ez az összeg 1,78 milliárd lesz, 2011-ben pedig csupán 914 millió lej fog állni rendelkezésre. Így a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelenthet majd az országra nézve - jelentette ki Postelnicescu.

Postelnicescu rámutatott, az ANAR augusztus végéig 359,5 millió lejt költött az intézmény által kezelt területekre. Az augusztusi árvizek miatt az intézmény további 75 millió lejt fog november végéig költeni a Moldovában és Máramarosban megrongálódott gátak megjavítására. Az igazgató szerint idén a “a történelmi nagyságú vízhozamok”, valamint Moldova északi részén a nagyarányú erdőirtás miatt öntöttek ki a folyók.

Az ANAR a Moldovai árvízkárosult megyéknek félmillió homokzsákot, 5 km mozgó gátat valamint 14.000 műanyag fóliát juttatott. Ezenkívül a gyorsreagálású egységek 15 pompát, egy generátort és 9 autót kaptak. A Szeret, Szamos, Tisza és Prut környékén dolgozó árvízmegelőzési csoportok további több mint 400.000 homokzsákot, több mint 100 tonna gázolajat valamint több tíz tonna fóliát használtak.

A Máramaros és Moldovai árvizek miatt 5.859 lakás ment tönkre, ebből 1.545-et újjá kell építeni. Az árvízkárosult vidékekről 27.000 személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni. A mezőgazdaságban és az erdészetben esett károk 188 millió lejre vannak becsülve, az újjáépítések hozzávetőleges költsége 500 millió euróra tehető.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.