Vadriasztó sípot kapnak a vasi autósok (Független Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. szeptember 24. - Szerdától egy hétig vadriasztó sípokat ajándékoznak a rendőrök a szabályosan közlekedő autósoknak Vas megyében, mert javában tart a szarvasbőgés szezonja, és ilyenkor mindennaposak a balesetek.

A rendőrség szerint a párt kereső állatok a szokásosnál is óvatlanabbak, a néhány száz forintos vadriasztó síppal viszont állítólag jó eséllyel elkerülhetők az ütközések. Vas megyében már halálos baleset is történt: egy motoros hunyt el, amikor kiszaladt elé egy róka.
A vasi rendőröknek kész gyűjteményük van elrettentő fotókból, melyek vadbalesetek helyszínein készültek. A megyében évente csaknem kétszázszor ütköznek autósok és motorosok állatokkal. Azért, hogy kevesebb legyen a baleset, a rendőrök most ajándékba adják a vadriasztó sípokat. Ezt a kocsi elejére kell felszerelni. A kis műanyag eszköz állítólag 50-60 kilométer/órás sebesség felett az állatok számára kellemetlen hangot ad ki.
Egy-egy vadbalesetkor akár milliós kár is keletkezhet. Ha nincs casco, az autósét általában senki sem téríti meg. A vadásztársaság csak akkor köteles megtéríteni a kárt, ha az autós bebizonyítja, hogy az út mellé terelték a vadat, akár etetésre-itatásra, vagy vadászat közben.
Ezt bizonyítani azonban nagyon nehéz, tájékoztatott Polgár Zoltán rendőr-őrnagy, a Vas Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Ha olyan úton történik a baleset, ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van, előfordulhat, hogy az autósnak még az elütött vad árát is meg kell fizetnie. Ettől azonban, általában eltekintenek a vadásztársaságok.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.