A fekete lyukak és az erdő (Hargita Népe /Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. szeptember 26. - Az elmúlt években jócskán meggyérültek erdeink. Fiatal demokráciánk összes eddig hatalomra került kormányzata tehetetlennek bizonyult az egyre aggasztóbb méreteket öltő illegális fakitermeléssel szemben. Hiába szigorodott a törvénykezés, csak néhány magánszemélyt értek tetten lopott fával. Az igazi nagy halak kéz kezet mos elvén felépített hálózatának fekete lyukai a mai napig is ipari mennyiségben nyelik el a fákat az erdőből.
A gyors meggazdagodás lehetősége hamar elvakítja az embert. Főleg akkor, ha tudása csak addig terjed, hogy egy szálfákkal borított hegyoldalon nem az erdőt látja, hanem sok köbméter deszkát és sok pénzt. Természetesen, ha sikerül valahogy kitermelni és értékesíteni. Sajnos, legtöbb esetben sikerül. Még akkor is, ha egy nyergesvontatónyi rönk nem bolhaméretű, hogy zsebben le lehessen hozni az erdőből. Senki nem lát semmit, hiába vonul nyilvánosan végig a falun a járgány az illegális fuvarral, olyankor se rendőr, se erdész nincs a láthatáron. Csak akkor kerülnek elő, amikor hirtelen valaki észreveszi, hogy a határból megint eltűnt egy jókora erdő. Akkor beindul a lavina, mennek helyszínelni, csutakot mérni, elindul nagy garral a nyomozás, ami legtöbb esetben eredménytelen. Talán elcsípnek egy-két gazdát, akik a szétdobált ágakból próbálnak maguknak is egy szekérre valót tűzifát összegyűjteni, miközben a fenyők lelke illatos fehér fűrészáruvá alakul, és hivatalos papírok kíséretében már rég megérkezett valahová. Az ára bevándorolt a megfelelő zsebekbe…
Hatástalan minden szintű razzia, hiszen az érintettek jó előre megkapják a drótot, és az ellenőrző bizottság már mindent tökéletesen rendben talál.
Mindezt Korodi Attila is megerősítette. A hét végén a megyeszékhelyen tartózkodó környezetvédelmi miniszter is keserűen nyilatkozott a témáról. Szerinte nem lehet általánosítani, de egyes kisrégiók településein tényleg ez a helyzet. Az illegális fakitermelésből származó nagy bevételekre szert tevő kereskedők jó kapcsolatban vannak azoknak a hivataloknak néhány emberével, amelyek a törvényt kellene betartassák. Példaként említette, hogy a minap több bukaresti hivatal képviselőivel részt vett egy ellenőrzésen Csíkszereda közelében. Csakhogy tíz órával megelőzte őket a razzia híre, és nem azt találták, ami mindennap folyik. Éppen ezért, Korodi ígéretet tett, javasolni fogja, hogy a kormány mellett jöjjön létre egy olyan osztály, amely csak ezzel foglalkozik, az erdészet, titkosszolgálat, rendőrség, csendőrség átvilágított, korrekt embereiből, akik teszik a dolgukat ki-ki saját hatásköre szerint. Merthogy másképpen nem lehet véget vetni a falopásoknak. A miniszter szerint (is) túl sok kéz kapcsolódik össze olyan kereskedőkkel, akik ebből élnek.
Egy szál fenyő több száz liter vizet szív fel naponta a talajból, mindamellett, hogy kialakít koronája alatt egy avarszőnyeget, amely mint az itatóspapír felszívja a fölösleges csapadékot, majd kipárologtatja. A csupasz, eróziónak kitett domboldalakról akadály nélkül lezúduló vizek, valamint a fák gyökereinek kötései nélkül megcsúszó földrétegek okozta katasztrófák szinte mindennaposak lettek. Az általuk okozott károk, a környezeten ejtett sebek begyógyítása sokkal többe fog kerülni, mint amennyit a kivágott erdő jövedelmezett.
Hompoth Lorán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.