Hadüzenet az erdőirtásnak (erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 16. - Az illegális fakitermelés 75–80 százalékos csökkenését remélik az erdészeti szakemberek az október elsejei hatállyal bevezetett informatikai faanyagkövetési rendszertől.
A Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztérium saját fejlesztésű, SUMAL névre hallgató rendszert vezetett be az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében. A számítógépes program használata minden erdészeti, valamint fakitermeléssel és -kereskedelemmel foglalkozó cég számára kötelező. A programba be kell vezetni valamennyi értékaktát, vagyis azon, erdészetek által kiállított dokumentumot, amelyekből kiderül, mennyi fát termelhet ki egy cég egy adott erdőparcelláról, a fuvarlevelet és az adásvételi szerződést. Mindezen adatok a minisztérium központi szerverére kerülnek. A program figyelemmel kíséri, hogy a cégek által ténylegesen kivágott fa megfelel-e annak a mennyiségnek, amelyre az engedély szólt, illetve az eladott mennyiségnek. Az eltéréseket a SUMAL automatikusan jelzi.
 „A rendszer elkülöníti a hivatalos eredetű fát attól, ami feketén megy. Ami feketén indul, azt nem lehet kifehéríteni, feketén kell haladnia a kivágástól a végső felhasználóig. Visszamenőleg nem lehet értékaktákat gyártani, és egy 100 köbméteres parcelláról nem lehet kivágni 200 köbméter fát, csak azért, hogy egy cégnek papírja legyen” – nyilatkozta Tőke István államtitkár. Elmondása szerint Romániában évente bizonyíthatóan mintegy 170 ezer köbméter fát termelnek ki illegálisan, ugyanakkor a valós menynyiség ennél vélhetően lényegesen nagyobb. Tőke István szerint nem megalapozottak azon vélekedések, hogy a Székelyföldön lopják a legtöbb fát, bár Borszék, Maroshévíz, Szentegyháza és a Gyimesek vidéke a forró pontok közé számít.
Szakértők véleménye szerint országos szinten a feketevágások mennyisége meghaladja az évi 2,5 millió köbmétert, ami a hivatalosan kitermelt famennyiségnek több mint 20 százaléka. A megélés kényszeréből elkövetett lopások mennyisége folyamatosan csökken, napjainkban az illegális kitermelések zömét cégek végzik rendelésre – tájékoztatott Cătălin Tobescu, a minisztérium munkatársa. Pengő Zoltán

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.