Riasztóan fogy az erdő: már egy hektárnyi sincs a 180 hektáros védett erdő (STOP/HavariaPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. október 18. - Már az egy hektárnyit sem éri el az erdőterület a hivatalosan 180 hektáros védett sajóládi erdőben, ahol jelenleg is folyamatos az illegális fakitermelés.

Az erdő ügyében a Tiszántúli Természetvédők Társulata nemrég panaszbeadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz, ahol emiatt a közelmúltban hivatalos írásbeli figyelmeztetésben részesítették Magyarországot, a 92/43/EGK Élőhelyvédelmi irányelv megsértése miatt. A természetvédők szerint az Európai Unió Natura 2000 hálózatának részét képező, különleges természet-megőrzési területnek számító erdőben teljes élőhelypusztulás következett be az alkalmi és szervezett falopások következtében, teljesen eltűnt a területről a kontinens egyik legveszélyeztetettebbnek számító lepkefaja, a díszes tarkalepke is.
A Tiszántúli Természetvédők Társulata a sajóládi erdőnél zajló természetkárosítás ügyében már 2007-ben büntető feljelentést tett, ám a büntetőeljárást - tájékoztatásuk szerint - mind a rendőrség, mind az ügyészség megszüntette, bűncselekmény hiányára hivatkozva. A hasonló esetek megelőzése érdekében a civil szervezet idén januárban jogszabály-módosítási javaslatot is benyújtott, és levélben fordult az illetékes állami vezetőkhöz, de - mint írják - e leveleik is érdemi válasz nélkül maradtak. Az Európai Bizottság által indított jogsértési eljárás értelmében az illetékes kormányszerveknek most két hónapon belül választ kell adniuk a Bizottság kérdéseire, ezt követően dönt az Európai Bizottság arról, hogy benyújt-e bírósági keresetet tagállami jogsértés miatt a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz. A természetvédők egyébként e heti terepbejárásukkor azt tapasztalták, hogy a sajóládi erdő még megmaradt erdőrésze legfeljebb 1 hektárnyi lehet, s ott változatlanul illegális fakivágások friss nyomai észlelhetők.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.