Hatmilliós bértartozás Kárpátalján (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-11-16 - A gazdasági válság alól vidékünk sem bújhat ki, mondta el újságírók előtt Viktor Pogorelov. A negatívumok sorában első helyen a bérhátralékok rohamos növekedése szerepel.

A megyei gazdasági főosztály vezetője aggasztónak tartja, hogy hosszú évek eredményei válnak semmivé. Hiába sikerült évek kemény munkájával a minimálisra visszaszorítani a bérhátralékokat. A vállalatok pénzügyi nehézségekre hivatkozva újra elkezdték visszatartani alkalmazottaik fizetését. A bérhátralék már meghaladja a hatmillió hrivnyát.
A helyzet elsősorban az állami tulajdonban lévő vállalatoknál súlyosbodik. Az Aknaszlatinai Sóbányában például 1,64 millió hrivnyára nőtt a tartozás, a szanálás veszélyébe kerülő muzsalyi Zakarpatpolimetali cég adóssága több mint kétmillió hrivnya.
A főosztályvezető állítása szerint országos viszonylatban a kárpátaljai vállalatoknál növekedtek legnagyobb ütemben a bérek. A teljes állásban foglalkoztatottak átlagfizetése jelenleg 1522 hrivnya. Az év kilenc hónapjának mutatói szerint, tehát a gazdasági válságot megelőzően Kárpátalja a negyedik helyen állt az ország régiói sorában. Arról, hogy a válság miatt mennyire esett, esik vissza a lendület, Viktor Pogorelov nem tudott konkrét adatokat mondani. Csak az bizonyos, hogy egyes ágazatokban máris 6 százalékot meghaladó a zuhanás szintje.
Az erdőgazdaságban is mutatkoznak a válság jelei. Erről Olekszij Prisztaja, az Állami Erdőgazdálkodási Bizottság alelnöke tájékoztatott. Szerinte a legfontosabb, hogy az ágazatban megőrizzék a munkahelyeket és intézkedéseket foganatosítsanak a termelés visszaesésének megállítására.
A megyei erdészeti és vadgazdálkodási főosztály felmérése szerint a regreszió elkerülhetetlen. Az ágazatban legalább hatmillió hrivnyával kell lefaragni a kiadásokat. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénz jut erdőtelepítésre és -gondozásra, illetve a tisztító vágásokra. Ezzel egyetemben romlani fog a vállalatok és alkalmazottaik anyagi helyzete. A meglévő szociális juttatások megnyirbálását azonban nem tervezik. B. Cs.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.