Telket vesz és terveket készíttet a város az új pécsi állatkert számára (Pécsi Lap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 23. - Rendesen ráijesztett a zöldhatóság a pécsi önkormányzatra, amikor nemrégiben kijelentették a szervezet régiós vezetői, hogy amennyiben nem látják, hogy a város elkötelezett a zoo új helyszínre történő áttelepítése mellett, nem várnak, hanem rögtön bezáratják a vadasparkot a szabályszerűtlen működés miatt. Az önkormányzat gyorsan döntött: megvásárolja a majdani zoo helyszínéül szolgáló árpádtetői ingatlant, s terveket is készíttet.

Az illetékes alpolgármester, Gonda Tibor által jegyzett előterjesztésből kiderül: a mecseki zoora a biztos bezárás vár 2010 végén, így már most cselekvésre van szükség.
Hogy a remélt, 1,6 milliárdba kerülő új, a Mecsextrém park mellé tervezett vadaspark kialakításához egy maximum 800 milliós uniós keretre pályázhasson a város, célszerű saját ingatlannal és engedélyezési tervekkel rendelkeznie.
Első körben telket vesz az önkormányzat: az állami tulajdonú, de erdészeti kezelésben lévő 15 hektáros terület kívül esik a védett Natura2000 körzetén, s erdőgazdálkodási ingatlanként van nyilvántartva. A közel húszmillió forintba kerülő telek megszerzését már most elindítja az önkormányzat, a vételárat azonban csak nyertes pályázat, s az azon kapott támogatás felhasználásával egyenlíti ki.
Mindeközben a majdani zoo épületeinek és kifutóinak építési engedélyeihez szükséges terveket is megrendelik a Nara Stúdió Kft.-től: a cég 24 millió forintért vállalja a munkát.
A tervek tavaszra készülnek el, s addigra az is kiderül, nyert-e a város a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatos pályázaton. Eredményhirdetésre április-május környékén lehet számítani, a támogatási szerződést pedig nyáron kötnék meg. Ha minden zökkenőmentesen zajlik, el is tud költözni 2010 végéig a vadaspark új helyére. Korb Zoltán


Költözik a tigris és a csimpánz?
A park működési engedélyének 2010-re történő meghosszabbítását csak feltételekkel adta ki a zöldhatóság: a zoo vezetőségének vállalnia kellett, hogy az állatok tartását az előírások szerint oldja meg őszig. Mindez azonban nem történt meg, így 2009 tavaszáig hosszabbítást kaptak erre vonatkozóan. Amennyiben addig sem sikerül minden állatnak megfelelő körülményeket biztosítani, a hitványul tartottaktól (mint amilyen a tigris és a csimpánz) búcsúzniuk kell a pécsieknek


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.