Őrállók az Alpok-alján (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Vigyázzák az erdőt, a fát és a természetet a természetvédők akik ma már nem magányos harcosok, a rendőrök mellettünk vannak. Tegnap a favágást és a faanyag szállítást ellenőrizték a vasi "őrállók". Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálata, a Vas Megyei Rendőr Főkapitányság járőrei és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Erdészei, az „Őrállók az Alpok-alján” program keretén belül közösen lépnek fel az illegális fakitermelés, fatolvajlás, orvvadászt, állatcsempészet, vandál terepmotoros természetkárosítása ellen.
A hétvégén, három közös csapatot alkotva, Szentgotthárd, Őriszentpéter és Kőszeg határában végezték ellenőrző munkájukat. A vasi közállapotokat jellemzi, hogy ellenőrző körútjuk során, ezen a hétvégén illegális tevékenységet nem találtak. Az elkövetkező hetekben az egyes szakterületek közötti szakmai képzésre, szakmai konferenciára, fiatalok oktatásra, további terepi ellenőrzésekre, például a tavaszi védett vadvirágok termőhelyének ellenőrzésre kerül sor.
 „A természetvédelmi őrök ma már nem magányos harcosokként lépnek fel a természetpusztítókkal, például terepmotorosokkal szemben Vas Megyében, a rendőrség, együttműködési megállapodás alapján segít ezek megfékezésében. A természetvédelmi őrök, pedig a környezetkárosítással kapcsolatos rendőri munkában, különösen annak terepi felderítésben, adnak szakmai támaszt a rendőrhatóságnak.” – foglalta össze az együttműködés lényegi tartalmát a greenfonak Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. A kísérleti programot, siker esetén, szeretnék a jövőben nemzetközivé tenni és bekapcsolni az őrálló munkába az osztrák, szlovén partnereket is.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.