Betonacélokat vertek a Zengő fáiba (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2005. január 12.
Ismeretlenek betonacélokat vertek a Zengő több fájába, ezért a Mecseki Erdészeti Rt. természetkárosítás miatt bejelentést tesz az illetékes természetvédelmi hatóságnál - közölte a társaság pécsváradi erdészetének vezetője az MTI-vel szerdán. "Az elkövetők a Mecsek csúcsának kilátóját övező, 23 tölgy és bükkfa törzsét fúrták át, a furatokba pedig betonacélokat vertek" - mondta Ripszám István.

Az erdészeti vezető a történtekkel kapcsolatban megjegyezte: olyan, példátlan, indokolatlan, barbár cselekedetről van szó, amely mindenképpen eljárást von maga után. Ripszám István hangsúlyozta: a természetkárosítást nem az erdészet munkatársai követték el, a tett "inkább azoknak állhatott érdekükben, akik azt hiszik, így meg lehet védeni a fákat a fejszékkel és a fűrészekkel szemben".
"A fáknak már mindenképpen végük, az elkövetők gondoskodtak lassú pusztulásukról" - jelentette ki. Az erdészeti szakember szerint a fákat nem akarták kivágni a Zengőn, erre továbbra sincs engedélyük, mivel az illetékes hatóságok korábban leállíttatták a Mecsek csúcsára tervezett NATO-lokátorállomás kivitelezési munkálatait. Ripszán István utalt rá, hogy a terület az állam tulajdona, kezelője a Honvédelmi Minisztérium, az erdőgazdálkodási feladatokat pedig a Mecseki Erdészeti Rt. végzi.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.