Félreértelmezés-pontosítás: nem a növények okozzák a klímaváltozást (greenfo/National Geographic)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. január 20.
Annak ellenére, hogy a legújabb kutatások szerint a növények jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt bocsátanak ki, mégsem ez az oka a globális klímaváltozásnak
A napokban jelentették be a németországi Max-Planck Intézet kutatói egy igen érdekes vizsgálati eredményüket, miszerint az élő növények jelentős mennyiségű metánt (üvegházhatású gáz) bocsátanak ki. A meglepő hír nagy port kavart, és mivel a kutatók szerint sokan félreértelmezték, ezért egy újabb, pontosító közleményt adtak ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy az új eredmény nem azt igazolja, hogy a növények hozzájárulnának az üvegházhatás fokozódásához, és ezáltal a globális klímaváltozáshoz.

A félreértelmezés leggyakoribb pontja, hogy sokan azt hiszik, csak a növényi metángáz kibocsátás okozza az üvegházhatást. A növények tényleg termelnek metánt, de ez már egy sok százmillió éves folyamat része.
A légkör összetételének változása és ezáltal a klímaváltozás, az emberi tevékenység révén kibocsátott növekvő mennyiségű üvegházhatású gázoknak tulajdonítható - állítják a kutatók. Tehát a növények a természetes üvegházhatáshoz és nem az antropogén üvegházhatáshoz vagy globális klímaváltozás néven emlegetett folyamathoz járulnak hozzá.
A másik téves következtetés, hogy az élő növények metánkibocsátása miatt az eddigi erdőtelepítési programok pont a nem kívánt hatást érték volna el, vagyis a megkötött szén-dioxid helyett metánt „küldtünk” a légkörbe.
A közlemény szerint az erdőtelepítéssel (szén-dioxid megkötéssel) járó előnyök, bőven kompenzálják a metánképződés okozta negatív hatást. A kutatók becslése szerint a metánkibocsátás csak mintegy 4 százalékkal mérsékli a növény szén-dioxid megkötő hatását. Vagyis az erdőtelepítés továbbra is kedvező hatással van a klímamérlegre, ugyanis a klímaváltozás legfőbb okozói a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó gázok.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.