A gímszarvasok agancslevetésének előrejelzése (VIP)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 2. 
1990-től, két somogyi vadgazdálkodási egység, komplex szarvasélőhelyet reprezentáló mintegy 35 000 ha kiterjedésű vadászterületén - privát érdeklődés következményeként - indult meg az adatgyűjtés. Nem egészen öt esztendő alatt fejlődött ki az az informátori hálózat, mely a későbbiekben az egész vizsgált területet lefedte.

A hullajtási szezonok alatt folyamatos információcsere zajlott, a idények végén különböző helyszínek a gyűjtött agancsokról a megtalálás részletes körülményeinek írásos rögzítése mellett, méretvételek és korbecslések is történtek. Néhány, jól beazonosítható, jellegzetes agancsformát viselő szarvasbika esetében, közvetlen összehasonlítási lehetőség adódott, az egymást követő, de karakterében lényegesen eltérő időjárási körülmények mellett lezajló hullajtási szezonok különböző agancselvetési időpontjára.
Tíz esztendő rögzített adatainak feldolgozásából, az immáron kialakult iránymutató trendek és a tapasztaltakra épülő szabályok megalkotásával kellően behatárolható pontosságú előrejelzések készültek a vizsgált térségre, melyek alkalmazhatóságát a gyakorlat hamarosan vissza is igazolta.
Az utolsó három esztendőben a folyamatosan - az eltelt évek szezonjaival is - frissített adatsorok számítógépes feldolgozáson és értékelésen estek keresztül. Az így nyert eredmények a korábbi tapasztalások még markánsabb megjelenítését, - a még pontosabb előrejelzési időpont közölhetősége érdekében - néhány kisebb finomítás korrekciójának elvégzését tette lehetővé. Ma már számítógép végzi a térségi kezdőnapok előrejelzéséhez szükséges információk kezelését és kiértékelését is.
Az előrejelzés gyakorlatilag naprakész pontosságú. Tudni kell azonban, hogy az egyes korosztályokhoz tartozó szarvasbikák közötti kondíció és agancsnevelési képességek miatti eltérés következtében előfordulhat, hogy néhány kivételes szarvasbika már a prognózisban megjelölt naptári napot megelőzően megválik agancsaitól. Ezek azonban szabályt erősítő kivételes esetek, melyek előfordulási gyakorisága az összes bikalétszám százalékában kifejezve nem éri el a 0,5 %-ot.
Egyes vadászterületek kieső korosztályokkal küszködő, elfiatalított szarvasbika állományára az előrejelzés adatai nem alkalmazhatók, éppen a kieső korosztályok miatti betöltetlen naptári napok következtében.
Eredményes agancsgyűjtést kíván, a szerző

Horváth Zoltán
erdésztechnikus

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.