Megkezdte működését a felhőszakadásokat előrejelző rendszer (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 3.
Megkezdte működését a felhőszakadásokat előrejelző rendszer, amelynek kialakításáról január közepén döntött a kormány - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon. Gombos András sajtótájékoztatóján elmondta: a rendszer működtetésével lehetővé válik, hogy 2-3 órával a várhatóan nagyobb károkozással járó vihar előtt eljusson a veszély híre azokhoz, akiket fenyeget, és az arra hivatott szakemberek időben megmentésükre indulhatnak. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben többször is jelentős károkat okozott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső.
Példaként hozta fel Mádot és Mátrakeresztest, ahol az ott lakóknak nem volt idejük felkészülni a védekezésre, és mind a két településen óriási károkat okozott a hírtelen lezúdult nagy mennyiségű víz, Mádon emberéletet is követelt a természeti katasztrófa.
A szaktárca államtitkára közölte, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság és az Országos Műszaki Irányító Törzs összehangolt munkájával országos szinten két előrejelzés készül folyamatosan. A rövid távú, 12-36 órára jelzi előre regionális szinten, hogy milyen természeti katasztrófa helyzetek alakulhatnak ki, míg az azonnali előrejelzés két-három órával a baj bekövetkezte előtt riaszt a kistérségben - mondta az államtitkár. A három szervezet a saját büdzséjéből finanszírozza az előrejelzési rendszert.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.