Korszerűsítik a magyar erdőmegfigyelő rendszert (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 13.
Megkezdődött a hazai erdővédelmi mérő és megfigyelő rendszer korszerűsítése, amire mintegy 400 millió forintot költenek a következő hónapokban. A program ez év márciusában záruló első szakaszában holland és német szakemberek tanácsokkal látják el magyar kollégáikat. Erre a programrészre összességében mintegy 60 millió forintot költenek. A program PHARE támogatással valósul meg - mondta Szepesi András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti főosztályának helyettes vezetője.
A magyar erdőmegfigyelő rendszer korszerűsítésére azért van szükség, mivel az Európai Unióban az erdő állapotának megfigyelését egy egységes jogszabály, az úgynevezett FOREST FOCUS szabályozza. Ez előírja az erdők állapotának meghatározásához szükséges paramétereket. Az Európai Unióban a nemzetközi együttműködés eredményeként létrejött az európai erdők megfigyelését szolgáló egységes biomonitoring rendszer. E rendszernek Magyarország évek óta tagja, ám az eszközök és mérőmódszerek modernizálására szükség van. A megfigyelő rendszer segítségével mérik egyebek között a klímaváltozás hatásait, az úgynevezett biodiverzitást, azaz a biológiai sokszínűséget és a talajösszetételt is.
A magyar erdők állapota nem rosszabb, mint az európai átlag, ám fafajonként eltérő. A főosztályvezető-helyettes példaként említette a magyar bükkösöket, amelyek állapota jobb az európai átlagnál, ám a tölgyesek és az akácosok rosszabb állapotban vannak. Magyarországon a múlt évben 230-240 millió forintot költöttek az erdők állapotának megfigyelésére. Az idén 280 millió forintra lenne ehhez szükség, ám a forrás még nincs meg Szepesi András szerint. A szakértő jelezte azt is, hogy évente Magyarországon az erdőkben a biológiai és a fizikai károk értékeke eléri a több száz millió, esetenként a milliárd forintot. Ilyen például a gyapjaslepke kártétele.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.