Elérte hazánkat a madárinfluenza (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. február 15.
Gyurcsány: Magyarországon van a H5
Madárinfluenza okozta három hattyú halálát Bácskában, erősítette meg az Európai Bizottság közlését Gyurcsány Ferenc. A kormányfő elsőként blgojában számolt be a rossz hírről. Azt egyelőre nem tudni, hogy a madárkór emberre is veszélyes, H5N1 típusa okozta-e a madárpusztulást. Az érintett településeken mindenesetre vesztegzárat rendeltek el.

"Most hívott Gráf József, a földművelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. A Dunakanyarban kedden találtak döglött hattyútetemeket, a pesti Duna-parton pedig elhullott vadkacsatetemet.
Vesztegzár Bácskában
Szerdára már az is bebizonyosodott, hogy Magyarországon is felbukkant a madárinfluenza. Elsőként az Európai Bizottság számolt be a magyar hatóságok tájékoztatásáról, miszerint két bácskai településen, Nagybaracskán és Csátalján is a madárinfluenza H5 vírustörzse okozta több hattyú pusztulását. A két település környékén a kormány a madárinfluenza-válságterv alapján karantént rendelt el. A településeken késő délután jelentek meg a rendőrök, a vészhelyzeti intézkedések egyelőre két, karantén feliratú tábla elhelyezéséből állnak. A falvak környékén Február 1-én észlelték a madárpusztulást, azóta mintegy negyven madártetemet gyűjtöttek be.
Már kedden tudták
Süth Miklós főállatorvos szerdai tájékoztatása szerint az elhullott hattyúk tetemét február 5-én, 6-án és 9-én vizsgálták be, a laboreredmények pedig már kedden megérkeztek. Az illetékesek az Index megkeresésére azzal magyarázták a késedelmes bejelentést - Brüsszelben is előbb tájékoztattak a madárinfluenzáról, mint Budapesten -, hogy a laborjelentés késő este érkezett, és ilyenkor ennyi a "normális átfutási ideje" a hírnek.
Azt, hogy a vírus a H5 törzs emberre is veszélyes N1 altörzsébe tartozik-e, azt az Európai Unió weybridge-i laboratóriuma állapítja meg, várhatóan egy hét múlva. A betegség háziszárnyasokat még nem érint, jelentette be Süth.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.