2014. március 16. – A 2013. évben a szabadterületi tüzek jellemzően települések külterületein, műveletlen, elhanyagolt, gondozatlan földterületeken keletkeztek.
Az enyhe és csapadékszegény telet követően igen gyorsan megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza. Előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket! – olvasható a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, melynek további részleteit az alábbiakban tárjuk olvasóink elé.
- A korábbi évek tapasztalatai alapján, a szabadtéren keletkezett tüzek jelentős része gaz, parlag és hulladék nem megfelelő égetése, felügyelet nélkül hagyása miatt keletkezett, azokat túlnyomóan emberi felelőtlenség, gondatlanság okozta. A tűzgyújtásra az idei évben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint tavaly, a tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik azok betartását, azokat, akik a szabályokat megsértik, szankcióval sújtják, ami akár helyszíni bírság kiszabását is jelentheti.
A szabadtéri tüzek nagy része a szabályok ismeretének hiányából, vagy annak tudatos be nem tartásából ered. Íme, néhány fontosabb szabály:
A tűzgyújtás szabályai erdőterületen:
Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartani, és az erdőtűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről is neki kell gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.
Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:
• a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
• a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem;
• amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);
• az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság és/vagy az erdőgazdálkodásért felelős miniszter tűzgyújtási tilalmat rendelhet el. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Az erdőgazdálkodó tilalom ideje alatt a tűzvédelmi szempontból nagymértékben veszélyeztetett területek esetében köteles az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál és a tűzrakó helyeken az általános tűzgyújtási tilalomra figyelmeztető táblát elhelyezni.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az említett honlapokon az éppen aktuális állapot látható.
Avar és kerti hulladék égetése:
A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A tűz nem hagyható őrizetlenül és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos! Az avar-, a tarló-, gyep-, a nád- és a növényi hulladékégetés – amennyiben jogszabály e tevékenység végzését megengedi – alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül. A tervezett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes I. fokú tűzvédelmi hatóságnak írásban be kell jelenteni.
Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás:
A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:
• nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
• gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;
• az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.
Segítse az erdészek és a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:
• Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!
• Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
• Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad!
• Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat továbbvinni!
• Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
• Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
Az elmúlt évben lényegesen csökkent a szabadterületeken keletkezett tűzesetek száma, ami többek között köszönhető a sikeres megelőzésben kifejtett hathatós munkának és a megye területén működő Pest Megyei Tűzmegelőzési Bizottság preventív közreműködésének. Ez a tendencia az idei évben se változzon meg, ezért kérjük, fokozatosan figyeljen a saját környezetére, tartsa be a tűzgyújtásra vonatkozó előírásokat, szabályokat! Köszönjük a segítséget és ismételten kérjük Önöket az együttműködésre, hogy a továbbiakban is fenntartható legyen a tűzesetek számának csökkentése, és ezzel súlyos pénzeket megspórolva a nemzetgazdaság számára – áll a közleményben.