A fák áramforrások (NatureZone/greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. március 23.
Megújuló energia, ingyen, végtelen mennyiségben a növényekből
Azt már régóta tudjuk, hogy az élő szervezeten belül lejátszódó folyamatokat elektromos változások kísérik. Viszont eddig nem sikerült rábukkanni, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehetne nagyobb mennyiségű áram potenciális forrásaként felhasználni.

A MagCap Engineering, LLC sajtóközleményében tudatja, hogy a szabadalom levédését kezdeményezték. A feltaláló Gordon W. Wadle olyan áramkört alkotott, amely a növények által termelt energiát folyamatos egyenárammá alakítja, és ezzel egy akkumulátort lehet tölteni, illetve teljes töltöttségi szintjét fenn lehet tartani.
Bár a technológia tanulmányozása gyerekcipőben jár, mindenképpen nagy jelentősége lesz a jövőben. Jelenleg folynak a kísérletek, a demonstrációs áramkör 2.1 V feszültséget tart fenn, ami egyetlen fa által termelt energiát jelent és ez pillanatnyilag egy LED folyamatos megvilágítására elegendő. A termelt áram mennyisége egyenesen arányos a fához kapcsolt áramkörök számával, ráadásul a fa magassága, életkora sem befolyásolja a termelt energiát.
A sajtóközleményben sajnos nem említik meg, hogy a növények „megcsapolása” milyen élettani változásokat indít el, de remélem, hogy hamarosan ez irányban is elkezdődnek a kísérletek. Mindenesetre az így termelt elektromos áram forradalmi változásokat indíthat meg felhasználásban, ami jelentős környezeti előnyökkel járhat.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.