Hatalmas vízesést találtak az őserdőben (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. március 25.
ImageAz Amazonas vidékét járó német kalandor a Gocta-vízesés magasságát 771 méteresre becsüli. Ezzel egyes vélemények szerint a harmadik, mások szerint a tizennegyedik legmagasabb ilyen képződmény lehet a Földön.
Egy német kalandor arról számolt be, hogy az Amazonas őserdeinek mélyén, perui területen a világ egyik legmagasabb vízesésére bukkant. Stefan Ziemendorff felfedezéséről azt követően számoltak be a híroldalak, hogy egy perui forgatócsoportot vezetett a helyszínre.

A vízesést az utazó még 2002-ben fedezte fel a perui fővárostól, Limától mintegy 650 kilométerre északra. A vízesés az őserdő mélyén, nehezen megközelítő vidéken rejtőzik, ötórai járásra Chachapoyas városától. Megtalálását nem segítette, hogy a helyiek az ott kísértő szellemekről szóló legenda miatt messziről kerülik.
Vannak sokkal magasabbak
A víz a Gocta-vízesésben 771 méteres magasságból zúdulhat alá, plusz minusz 13,5 méter, jelentette ki a felfedező a Channel 7 tévéadó riporterének, írta az APA hírügynökség.
A világ legmagasabb ismert vízesései a 972 méteres Salto del Angel Venezuelában, a 948 méteres Tugela-zuhatag Dél-Afrikában. A hírről beszámoló oldalak a National Geographic Society adataira hivatkozva azt írják, hogy a Gocta-vízesés a harmadik legmagasabb a Földön.
A világ legmagasabb vízeséseit katalogizáló World's Tallest Waterfalls weboldal szerint a sorban a Gocta csak a tizennegyedik. A harmadik legmagasabb szerintük a 914 méteres Tres Hermanas Peruban.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.