Újjászületik a somogyi szarvas (Ma.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. április 16.
ImageA gyakorlati vadgazdálkodó számára fontos a területen élő szarvasbikák hullott agancsa, ezért a legtöbb helyen igyekeznek ezeket az agancsokat összegyűjteni és kiértékelni a területen élő állomány előző évi "teljesítményét". Ennek a gondolatnak jegyében tartottak bemutatót a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének területén összegyűjtött hullott agancsokból.
Iberpaker Gábor, erdészeti igazgató elmondta, hogy immár évek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a területen a hullott agancs összegyűjtése szervezett formában történjen meg. Erre többek közt azért van szükség, hogy a megbízható agancsgyűjtők jussanak szerephez ebben a munkában, hiszen nem kis jövedelemre tehet szert egy ügyes gyűjtő, de munkája közben feltétlenül vegye figyelembe a SEFAG Zrt., mint vadgazdálkodásra jogosult érdekeit.
Az összegyűjtött agancsokat értékelik a vadgazdálkodási tervezés során a tapasztalatokat figyelembe veszik. A szervezett agancsgyűjtés azért is fontos, mert így a területen megoldható a megfelelő felügyelet az agancslevetés időszakában, ilyen módon a minimálisra tudják csökkenteni a vad zavarását, ami jó hatással van a következő évi agancsfelrakásra, ami végső soron a vadgazdálkodó eredményét befolyásolja.
Páll Endre nyugdíjas vadászati osztályvezető, elismert vadászati szakember, több szakkönyv szerzője ezen a eseményen is többször felhívta a jelenlevő szakemberek figyelmét, hogy a magyar gímszarvas állomány világhírét csak úgy tudják megőrizni, ha a szarvasállományt a nemzeti vagyon részeként kezelik és mint megújuló nemzeti kincset megfelelően gondozzák. Az alapot a látogatók elé táruló látvány bizonyította, de elengedhetetlen, hogy a nemzeti kincs rangjára emelkedjen a Dél-Dunántúli szarvas állomány.
Ehhez a természet és a gazdálkodó szakemberek hozzá tudnak járulni, de a vadászat irányítóinak is fel kellene nőni a feladathoz. Érthetetlen számára a vadászati szakigazgatás döntése, hogy a hibás kilövéseket követő szankciókat eltörölték, és érthetelen számára az a tehetetlenség, ahogy szó nélkül hagyják, hogy nem a természet által nevelt gímszarvasok trófeáit a Nemzetközi Vadvédelmi és Vadászati Tanács, (CIC) világrekordként jegyzi.
Mint elmondta, a sporteseményeken is kizárják a doppingoló versenyzőt, akkor miért fogadják el egy állattenyésztési folyamat eredményeként, vadaskertben hormonokkal kezelt szarvasbika trófeáját világrekordnak. Véleménye szerint nem szabadna sem a magyar vadászati szervezeteknek, sem a hazai vadászati hatóságnak szó nélkül mindezt tudomásul venni.
Ezek után örömmel vette kézbe, a több mint 400 darab szarvas agancs egynémely példányát, és megnyugodva jelentette ki: Újjászületik a somogyi szarvas!

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.