Tűzparancs a németországi medve ellen (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 23.
Le kell lőni vagy be kell fogni a Dél-Németországban garázdálkodó barnamedvét, mert emberekre is veszélyes lehet - közölte utasítás formájában Werner Schnappauf bajor környezetvédelmi miniszter, a természet- és állatvédelmi szervezetek minden tiltakozása ellenére.

A nyomaiból ítélve száz kilogramm súlyú, Ausztriából érkezett hím állat, amely német földön 170 év óta az első barnamedve, a hét végén jelent meg Felső-Bajoroszágban, s azóta széttépett tíznél több juhot, sőt tegnapra virradóra egy teljesen zárt baromfiudvarban is pusztított.
Tegnap délelőtt még úgy volt, hogy a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakembereivel megpróbálják csapdába ejteni, majd kis adókészülékkel ellátni az állatot, hogy követni lehessen, merre jár. Később azonban úgy döntöttek, hogy a medvét ártalmatlanná kell tenni, ugyanis a jelek szerint rájött, hogy az emberek közelében mindig talál élelmet, ezért feladta az emberkerülő életmódot, és kifejezetten a házak táján kutakodik.

Schnappauf kijelentette: a medvét akkor sem engedik szabadon, ha történetesen élve sikerül kézre keríteni, mert nem lehet leszoktatni arról, hogy az emberek közelségét keresse. Az érintett dél-németországi területen a helyiek félnek és féltik háziállataikat. Az állatvédők hisztériakeltéssel vádolták a minisztert, a természetvédők pedig a medve fogvatartására kovácsolnak terveket, miután a müncheni zoo jelezte: nem tudja befogadni az állatkertben született többi mackó mellé.
A tartományi vadászszervezet közölte: tagjai készen állnak a medve leterítésére, de konzultálniuk kell, nekik ugyanis nincsenek tapasztalataik, mivel a mai Németország területén 1835-ben ejtették el az utolsó medvét.

A garázdálkodó mackó vélhetően az Olaszországban folyó medvetelepítési program jegyében kerülhetett előbb Trentino környékére, aztán később - párt keresve - az Alpokon át Ausztriába. Az ott szabadon élő, becslések szerint húsz-harminc békés, emberkerülő fajtársától eltérően rákapott a háziállatokra, például juhokra. Ilyen "előélet" után kirándult át a múlt hét végén Dél-Németországba, de ott a jelek szerint nem lesznek hozzá olyan elnézőek és megértőek, mint Ausztriában.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.