Vegytiszta tárcákat kap az SZDSZ (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Ahogy megírtuk, Kóka János lesz a gazdasági, Molnár Lajos az egészségügyi, Persányi Miklós pedig a környezetvédelmi miniszter. A mellettük dolgozó államtitkárok személyéről még nincs döntés, de az biztos, hogy őket is az SZDSZ delegálhatja. Tizenegy plusz egy tárcával kezdi meg a második Gyurcsány-kabinet a kormányzást. (A plusz egy a kancellária lesz.) Ezekből a gazdaságit, az egészségügyit és a környezetvédelmit irányíthatja az SZDSZ, jelentette be Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor pénteken, az SZDSZ velencei frakcióülésének szünetében. Kóka János lesz a gazdasági, Molnár Lajos az egészségügyi, Persányi Miklós pedig a környezetvédelmi miniszter. Mivel az új kormánystruktúrában nem lesz önálló informatikai minisztérium, ezt a területet bevonják a Kóka János által irányított, infrastrukturális tárcaként működő gazdasági minisztériumba.
Vegytiszta tárcák
Az Index kérdésére Gyurcsány határozott nemmel felelt arra, hogy lesz-e miniszterelnök-helyettesi poszt. Elhangzott az is, az államtitkárok személyéről még nem döntöttek, de az már biztos, hogy az SZDSZ-es tárcákhoz az SZDSZ delegál államtitkárokat is, azaz "vegytiszta tárcák" jönnek majd létre. Gyurcsány szűkszavúan beszélt arról, hogy átalakul a miniszterek és az államtitkárok szerepköre, részleteket azonban erről nem említett. Elhangzott, hogy hétfőn aláírják a koalíciós megállapodást, és benyújtják a kormányprogramot, a parlament pedig kedden kezdi tárgyalni a minisztériumok felsorolásáról szóló javaslatot.
Módosításokat javasolnak
Kóka János az Indexnek elmondta, a kormányprogram szinte mindegyik pontjához javasoltak módosításokat, ezeket a hétvégén vezetik át. Az egyik ilyen módosítás, hogy a területfejlesztési és önkormányzati minisztériumot ők kiegészítenék a vidékfejlesztéssel is. Az SZDSZ azt szeretné, ha minden régió saját, önálló programmal rendelkezne, és emellett az önkormányzatok számának markánsabb csökkentését szeretnék. Az egyéni választókerületek számát is csökkentenék, ezekhez azonban az ellenzék támogatására lesz szükség.
Kóka szerint a tárcájához tartozó ágazatokban igazságosabb támogatási rendszert működtetnek majd. Példaként említette, hogy ő nem fog gázár- és közlekedési támogatást kapni. Molnár Lajos az Index kérdésére pedig arról beszélt, hogy még nincs politikai döntés arról, lesz-e vizitdíj.

© 2022 Forestpress. All Rights Reserved.