Újabb szendrői találmány (uno.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. május 26
Az országban egyedülálló térfigyelő rendszert szereltek fel a szendrői tűzoltók az Aggteleki Nemzeti Parkban. A különleges kamerák 15km-es sugarú körben pásztázzák a vidéket, segítségükkel a tűzoltók azonnal észreveszik, ha valahol tűz üt ki az erdőkben. Az ország egyik legszegényebb részén létrehozott találmány iránt a NASA is érdeklődik.
Az erdőtüzek korai észlelését segítő kamerarendszert a martonyi tévétoronyba 54 méteres magasságba helyezték el. A kamera képét a tíz kilométerre lévő szendrői tűzoltó parancsnokságon figyelik.
A világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti parkra is rálátnak a kamerákkal. Ez azért fontos, hogy még a lakossági bejelentés előtt megtudják a tűzoltók, ha valahol ég az erdő.
A szendrői találmány iránt komolyan érdeklődik az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is. A szendrőieknek nem ez az első találmányuk: tavaly mutatták be azt a robotrepülőgépet, amelyre, ha egy kamerát felszerelnek, képes pontosan meghatározni a tűzfészket. Ha a két eszközt egyszerre használják majd, minimálisra csökkenthető az erdőtűz pusztítása.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.