Maradjon az erdészet az agrárágazaton belül (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. június 13.
Az erdészeteknek az agrárágazaton belül kell működniük, hiszen a természet óvása mellett termelő tevékenységet is folytatnak. Hagyományosan a földművelésügyhöz tartozó területről van szó, és ott is kívánjuk tartani - mondta Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.
Az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének kapcsán Pápán a hétvégén tartott sajtótájékoztatón Gőgös Zoltán hangsúlyozta: "Úgy nem lehet beterjeszteni egy törvényjavaslatot, hogy a két érintett fél - a földművelésügyi és a környezetvédelemi tárca - a javaslatból tudja meg, hogy mi vár rá". Az alenök - aki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári tisztségének várományosa - rámutatott: egy korábbi törvényjavaslat szerint a környezetvédelmi tárcához került volna az erdőgazdálkodás, ám erről előzetesen a két minisztériummal nem egyeztettek.
Gőgös Zoltán közlése szerint a törvénytervezetet egyéb okok miatt is módosítani kellett, s az új javaslatban már ez a pont így nem szerepel, azaz nem kerülnek át a környezetvédelmi tárcához az erdészetek, erdőgazdaságok. Az államtitkár-jelölt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tárgyalni lehet minderről, mert "nincs semmi kőbe vésve", de szerinte "ez a téma most egy időre lekerül a napirendről".
Sirman Ferenc, az FVM miniszteri kabinetfőnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az erdészeteknél egységes vagyongazdálkodásra és szakhatósági igazgatásra van szükség, s erről a tárca törvénytervezetet terjeszt majd a parlament elé. Cserép János, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a borsodi Északerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az ország erdőterülete 1,9 millió hektárt tesz ki, amelyből egymillió hektárnyi az állami erdő, a többi magánkézben van. Az egymillió hektáron 19 állami (az ÁPV Rt. felügyelete alá tartozó) és három honvédségi (a honvédelmi tárcához tartozó) erdészet gazdálkodik - ismertette az egyesületi elnök.
Tájékoztatása szerint Magyarországon 6-7 millió köbméter fát termelnek ki évente (10 évvel ezelőtt még 9 millió köbméternyi volt az éves termelés), s ennek a 3-5 százaléka megy csak exportra. Döntő hányadát itthon dolgozza fel a bútoripar, a forgácslap-gyártás, valamint biomasszaként hasznosul. Az elnök hozzátette: évente országosan mintegy 8-15 ezer hektárnyi új erdőt is telepítenek. Rámutatott arra is, miszerint Magyarországon a védett erdők az összterület 30 százalékát teszik ki, míg Nyugat-Európában ez csak 4-5 százaléknyi. Cserép János hangsúlyozta: a 19 állami és a három honvédségi erdőgazdaság teljes éves árbevétele 60-100 milliárd forintra tehető.
A sajtótájékoztatón végül Klemencsics András, az FVM erdészeti főosztályának vezetője arra utalt, hogy közjóléti feladatokra - például erdei iskolák és kirándulóhelyek létesítésére - az idén 225 millió forintot biztosít a tárca, további 150 milliót pedig az erdei kisvasutak fenntartására juttat, ezekhez az összegekhez ugyanennyit tesznek hozzá együttesen az állami erdészetek. A vándorgyűlésen megválasztották az Országos Erdészeti Egyesület új elnökét is Pető József személyében, aki nyugdíjba vonulása előtt a Szombathelyi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója volt.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.