A környezetvédelmi tárca átalakításáról tárgyalt az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága (green

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. július 6.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) az eddigi 35 főosztályhoz és 57 osztályhoz képest az új struktúrában csak 15 főosztály és 43 osztály működik, amelyeket 7 államtitkár helyett 5 felügyel - mondta Erdey György, a KvVM jogi és koordinációs szakállamtitkára, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának ülésén.
Összességében a környezetvédelmi igazgatásban dolgozók létszáma 284 fővel, 6900-ra csökkent július elsején, ezen belül a minisztériumban az eddigiekhez képest 45 fővel kevesebben, összesen 409-en dolgoznak. A miniszter várhatóan még a héten aláírja a minisztérium átszervezéséről szóló rendeletet. Erdey György hangsúlyozta, hogy a létszámleépítés 2007-ben mintegy 1 milliárd forintos megtakarítást tesz lehetővé az idei évhez képest. Kiemelte, hogy a felügyelőségeknél 161 fővel, 1445-re, a nemzeti parkoknál pedig 78 fővel, 704-re csökken a foglalkoztatottak köre, viszont a 3900 fős vízügyi igazgatóságoknál nem csökken a létszám. "Az intézkedések célja nem kizárólagosan a létszámcsökkentés, hanem olyan racionalizálás, amely hatékonyabbá teszi a működést" - hangsúlyozta Erdey György.
A szakállamtitkár közölte, hogy a felügyelőségek közül megszűnik a bajai központú alsó-dunavölgyi, valamint a gyulai központú körös-vidéki intézmény, mert ezeknek a hatóságoknak a térség visszafogott ipari tevékenysége miatt viszonylag kevés feladata volt. Területi kirendeltség azonban a továbbiakban is marad mindkét városban, és a megszűnő bajai a pécsi felügyelőséghez, míg a gyulai a szegedihez kerül - fűzte hozzá.
Bányai Gábor (Fidesz) kifogásolta a bajai és a gyulai felügyelőség megszüntetését. Mint mondta, a megközelítőleg 80 százalékos leépítés nehéz helyzetbe hozza az eddig ott dolgozó szakembereket, másrészt a bajai felügyelőség szakemberei közül sokan másodállásban a helyi főiskolán is tanítottak, így Pécsre helyezésük ronthatja a vízügyi főiskola színvonalát. A képviselő azt kérte a szakállamtitkártól, hogy inkább a "fűnyíró elv" alapján minden felügyelőségtől egyformán bocsássanak el dolgozókat, mert így megmenthető lenne a bajai felügyelőség, és a főiskola köré csoportosult szakmai alkotói műhely.
Erdey György azt válaszolta, hogy a felügyelőségek működését szabályozó kormányrendelet várhatóan 3 hét múlva születik meg, addig még lehet módosítani az elképzeléseken. Ám felhívta a figyelmet arra, hogy ha például a budapesti felügyelőség évente 100 egységnyi ügyet intézett el, akkor a bajai 8-at, vagyis a "fűnyíró elvet" nem lenne célszerű alkalmazni, mivel az erőket oda kell összpontosítani, ahol a feladatok jelentkeznek.
A szakállamtitkár kitért arra, hogy az intézmények háttérfunkcióinak egységesítése a nemzeti parkokkal kezdődik. A 10 igazgatóság könyvelését, pénzügyi tevékenységét nem külön-külön, hanem integráltan kezelik a jövőben. Az öt államtitkárságról elmondta: Kovács Kálmán lett a tárcaminiszter-helyettesi funkciókat ellátó államtitkára. Az oktatást Haraszthy László, a tárca természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára felügyeli majd, Tátrai Miklós lesz környezetgazdaságtani szakállamtitkár, Varga Miklós pedig vízügyi szakállamtitkári feladatokat látja el.
A környezetvédelmi bizottság többsége és a kormány támogatta azt a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot, amely a regionális önkormányzatok feladatkörét kiegészíti a helyi települések vízgazdálkodási problémáinak megoldásával.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.