Fogynak az esőerdők (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006. augusztus 31.
Az esőerdőnek is mondott trópusi őserdők fáival csak kevés érintett államban gazdálkodnak tervszerűen. Az úgynevezett védett területeken pedig ősállapotban hagyják őket, s ez sietteti pusztulásukat. A veszteség mértékének pontos megállapítására újabb nemzetközi felmérést kezdeményeznek a kutatók.

Óránként (mások szerint  percenként) tíz futball-pálya nagyságú trópusi esőerdő tűnik el bolygónkról. Elég gyakran hallhatjuk, olvashatjuk a környezetpusztításunkról szóló, riasztó jelzést. Meglehet, hogy kissé túlzó módon ítélik meg a mértékét, de tény, hogy a földi légkör tüdejének tartott trópusi faállomány valóban páratlan sebességgel ritkul, s ez az erdőben élő állatvilág pusztulásával, s az őslakosság megszokott létezési formájának ellehetetlenítésével is jár.
Ezért az ENSZ a sokszor érzelmi indíttatású hírek ellenőrzésével és a jelenlegi valós állapot felmérésével bízta meg erre hivatott szervezetét,az ITTO-t (Internatinonal Tropical Timber Organization, - magyarra nemzetközi trópusi faanyag szervezetként fordítható). A vizsgálat 33 tagország területén összesen 814 millió hektárra terjedt ki, amelyen egyaránt voltak teljesen ősállapotban hagyott, valamint részben gondozott, védett erdők, nemzeti parkok, valamint erdőgazdálkodási termelésbe vont haszonerdők is.
A dr. Duncan Poore irányításával végzett felmérésről készült jelentés meglepő eredményt tartalmaz: a termelésbe vont erdők faállománya viszonylagosan kevésbé fogy, mint a természetes állapotban hagyott őserdőké. Hogy miért? A trópusokon gyorsan növő haszonfák kivágása után az erdőgazdaságnak érdeke, hogy a letarolt területen azonnal új csemetéket telepítsen, vagy, hogy csak ritkítással termeljen ki faanyagot, s azonnal gondoskodjék a szabad talajra új fák telepítéséről. Ez az őserdők természetes pusztulásakor elmarad.
A jelentés szerint az összes vizsgált területnek csak 15 százalékára készült erdőgazdálkodási terv, s azt is csupán e terület egy huszad részén, nagyjából egy Németországnyi területen alkalmazzák. És még e szerény eredmény is előrehaladás, mert az 1988-as hasonló felmérés idején csak egyetlen tagállam, a kis Trinidad és Tobago területén folyt tervszerű esőerdő-gazdálkodás.
A termelésbe vont erdők 7 százalékának állapota jó, ám a "védetteknek" csak 2 százalékáé. A meglepő eredményt az magyarázza, hogy a védett területeken csak nagyon kevés, és szerényen fizetett erdészt-erdőőrt alkalmaznak, mondván:ott szinte semmit sem kell csinálniuk. Az "érintetlenül ősállapotban hagyni" elve miatt olykor az időjárási és földrajzi változások következtében kipusztuló és a környezetüket is továbbpusztító erdők (például elmocsarasodó mangrovék) szinte fertőző gócokká válnak.
A jelentést nem fogadta egyértelmű elismerés, mert a zöldek szerint csak magára a fára koncentráltak a kutatók, holott az esőerdő egy egész élővilág-rendszer része. Másrészt az erdőgazdálkodásba vont területeken kívül is nagymérvű irtás folyik az erdőkben feltárt ásványi kincsek kiaknázása és az ottani termékek elszállításához szükséges utak építése miatt. Mindez odavonzza előbb a munkásokat ellátó szolgáltatókat, majd kialakulnak a lakótelepeik is. Ezért javasolnak egy újabb, a teljes trópusi esőerdő-vagyonra kiterjedő felmérést, amelynek adatait független szakértők, s nem az érintett államok megbízottjai állítják majd össze és értékelik.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.