Szombattól látogatható az Erdők háza Salgóbányán (uno.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2006. szeptember 16.
ImageForestPress fotó

Szombaton nyílik az "Erdők háza" a Salgótarján melletti Salgóbányán. A használaton kívüli erdészlakból kialakított fogadóközpont különlegességei közé tartozik, hogy itt a vakok tapintással szerezhetnek ismereteket a természetről, és egy sötétszobában a nem látók is megtapasztalhatják, hogy a látó emberek hogyan érezhetik magukat a természetben.

Az Erdők házában a Cserhát keleti nyúlványának, a Karancs-Medves vidékének gazdag állat- és növényvilágát, valamint az ott dolgozó embernek a tájhoz, az erdőhöz fűződő kapcsolatát szeretnék bemutatni - mondta el Poldauf Zsuzsanna, az erdészeti vállalat pedagógiai szakreferense. A látogatóközpont minden helyiségét úgy alakították ki, hogy azt a kerekes székkel közlekedők is be tudják járni. A vakokat braile-írású feliratok, megtapogatható preparált nagyvadak, valamint a különböző élőhelyeken készített hangfelvételek segítik abban, hogy jobban megismerjék a természetet. Az Erdők házában lévő videószobában pedig természetfilmeket is vetítenek, amelyek bemutatják a növény és állatvilágában is értékes tájat.
Lévárdi György, a salgótarjáni erdészet vezetője a Független Hírügynökségnek kifejtette: az utóbbi években erdei játszóteret építettek Eresztvényben, városi játszótereket hoztak helyre Salgótarján városában, turistaútvonalakat takarítottak és jelekkel látták el azokat. Céljuk az, hogy mind több környezettudatos, természetszerető ember járja az erdőt, mert csak így tudnak védekezni a falopások vagy a rongálások ellen. Az Erdők házát az erdőgazdálkodás hasznából és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti alapjából csaknem negyven millió forintból hozták létre. A létesítményt szombat délelőtt avatják, a nagyközönség a délutáni órákban veheti azt birtokba. A tervek szerint a ház a hét összes napján fogadja a turistákat.  

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.