2025. május 30. - A szlovák Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára közölte, hogy legálissá tették a medvehúsfogyasztást az országban.
Az elejtett ragadozó húsát a megfelelő engedélyek birtokában kereskedelmi forgalomba is lehet hozni, és akár éttermekben is felszolgálhatják.
Fogyaszthatóvá tette a szlovák kormány a medvehúst, ezt Filip Kuffa, az ország környezetvédelmi minisztériumának államtitkára jelentette be a közösségi médiában. Elmondta, hogy amennyiben minden előírást betartanak, a minisztériumuk alá tartozó szervezetek jogosultak lesznek a problémás medvék kilövése után az állatok húsát értékesíteni – adta hírül a Felvidék.ma.
Közölte azt is, hogy a döntés az összes olyan medvére vonatkozik, amelyet problémásnak minősítettek és a szabályoknak megfelelően lőttek ki.
A medvehús ehető, és megfelelő jogi keretek között el is adható – mondta az államtitkár.
Hozzátette, hogy akik értékesíteni szeretnék, azoknak ehhez kötelező CITES-tanúsítványt beszerezni, amely igazolja, hogy a példányt törvényesen ejtették el, és húsát vendéglátóegységekben is fel lehet szolgálni. Hangsúlyozta, hogy a folyamat minden lépése szabályosan, a megfelelő engedélyek birtokában történik.
Mayer Richárd