Tönkreteheti a kárpátaljai erdőipart a kormány szándéka (Kárpátinfo.net)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 4.
Az ukrán kormány kifejezte azon szándékát, hogy az erdőkben kitermelt faanyagot kizárólag Kijevben értékesítsék, méghozzá árveréseken, és az árverésre bocsátandó mennyiség nem lehet kevesebb 508 ezer köbméternél. A kárpátaljai közepes és kis fakitermelő vállalatok esetében ez egyenlő a krachhal.

Az intézkedés elleni tüntetésként megye-szerte útlezárásokkal tiltakoztak a fakitermelési ágazatban foglalkoztatottak, és úgy tűnik, hatásosan, ugyanis a kormány egyelőre elállni látszik szándékától.
A Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatalban megtartott tanácskozáson Ivan Baloga elnökhelyettes azon aggályának adott hangot, hogy a szándék megvalósulása esetén akár az egész kárpátaljai fakitermelést is krach fenyegetheti. Tájékoztatása szerint a megye vezetése azzal a kezdeményezéssel fordul a kormányhoz, hogy Kárpátalján is tartsanak árveréseket, sőt, kezdeményezi a Kárpátaljai Faipari Tőzsde létrehozását. Ez esetben a helyi fakitermelők és fafeldolgozók helyben köthetnének üzleteket, nem kellene nekik ezért Kijevbe utazniuk.
Kárpátalján 714 fakitermeléssel és fafeldolgozással foglalkozó vállalat, vállalkozás van bejegyezve. Ezeknek tavaly csupán 68 százaléka volt nyereséges, össznyereségük 15,3 millió hrivnyát tett ki. A vállalkozások további 32 százaléka 32 millió hrivnyára rúgó veszteséggel termelt. Statisztikai adatok szerint a megyében értékesített termékek 8,7 százalékát faanyagok képezik.

Kárpáti Kolos

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.