Lavinaveszély van Ausztria több tartományában (mti)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 5.
A második legmagasabb fokozatú lavinariadót rendelték el a hatóságok szerdán két alpesi osztrák tartományban is, miután a friss hóesés miatt megnövekedett a halálos balesetekkel fenyegető hózuhatagok veszélye.

Tirol és Vorarlberg tartomány illetékesei azután emelték négyes fokozatúra az ötfokozatú skála szerinti riadót, miután az éjjel 60 centiméternyi friss hó hullott le a korábbi hórétegre, és ingatag rétegek alakultak ki - közölték a helyi lavinafigyelő szolgálatok. A helyzetet tovább súlyosbítja az óránként 100 kilométeres sebességgel tomboló szél, amely nagy hókupacokat halmozott össze, megnövelve az elcsúszás veszélyét.
A négyes fokozat azt jelenti, hogy síelők és a hódeszkások igen nagy veszélyben forognak - közölte Andreas Pecl, a vorarlbergi lavinamegfigyelő szolgálat munkatársa. Szakértők szerint a veszély elsősorban 1800 méteres tengerszint feletti magasság felett igen nagy, ahol már szerdán kisebb hócsuszamlásokat jelentettek. Eddig nem érkeztek jelentések sérültekről.
Svájcban, ahol 76 centiméteres hóréteg hullott a héten, egy 27 éves férfi életét vesztette hétfőn a Berni Alpokban Gstaad közelében hócsuszamlás következtében.

 


© 2023 Forestpress. All Rights Reserved.