Házi szarvas futott a vesztébe Pogányban (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 11.
A szerdán szerencsétlenül járt fiatal gímszarvas a jelek szerint egy helybéli portáról szökött ki, ahol feltehetőleg engedély nélkül tartották.
Csütörtökre kiderült, hogy nem a vadonból tévedt be a faluba az a fiatal szarvasbika, amit szerda reggel lőttek ki Pogányban az Orgona utcában.

Mint arról az Index is beszámolt, egy hároméves, kétmázsás gímszarvas öt óra körül beszabadult az egyik családi ház kertjébe, megrongálta a kerítést, a hintát, majd kifutott az utcára és megrongált három nagy értékű autót.
A szarvast rendőri biztosítás mellett végül az Áta és környéke Vadásztársaság vadásza lőtte ki, mivel tartani lehetett attól, hogy emberre támad a veszettnek gondolt állat.
Engedély nélkül tartották
A történtek körülményeit vizsgáló hivatásos vadászok azonban csütörtökre megerősítették azt a faluban terjedő szóbeszédet, amiről az Indexnek is beszámolt több megkérdezett helybéli: a szerdán lelőtt állat nem az erdőből tévedt Pogányba, hanem egy helybéli férfi tartotta a Jókai Mór utcában lévő lovardája területén.
A vadászok megtalálták a szarvas szökésének nyomait, amikről fényképeket készítettek, illetve jegyzőkönyvet vettek fel, mondta az Indexnek Soós Nándor, az Áta és környéke Vadásztársaság vadásza. A társaság ezeket eljuttatja a földművelésügyi minisztériumhoz, ugyanis a vadállat tartására nem volt engedélye a lovardásnak, és a szarvas tartásáról a vadásztársaságnak is tudnia kellett volna, ugyanis az otthon tartott vadállatot a vadászati felügyelőségnél is be kell jelenteni, tartási engedélyt a hatóság ad ki.
Szelíden pislogott
Bár az állategészségügyi vizsgálat csak a napokban készül el (az állatorvosok a szarvas levágott fejét vizsgálják, hogy volt-e valamilyen rendellenesség, ami megmagyarázza a történteket), az új fejlemények fényében valószínűnek tűnik, hogy az állat nem azért közeledett az emberek felé, mert veszett lett volna, hanem mert megszokta az emberek közelségét. Az állat viselkedéséről szerdán többen még úgy fogalmaztak, hogy "dühöngő", "őrült", "örjöngő", "tomboló", azonban a bama.hu-n látható videofelvételen egy jámbor, szelíden pislogó, az ember közelségétől cseppet sem izgatott állatot lehet látni. (A felvételt egy amatőr kamerával készítette háza ablakából az a helybéli, akinek a kertjébe betévedt a szarvas.)
Az állat háznál tartásáról árulkodik az is, hogy korához képest meglehetősen fejlett és jó állapotú volt, szőrzete nem volt olyan sáros, vagy csapzott és megviselt, mint a vadon élő szarvasoké általában.
Veszélyes lehet a háziszarvas
Az Index szerette volna megkérdezni az ügyről a lovarda működtetőjét is, de idáig nem sikerült elérni senkit az ismert telefonszámokon. Dragovácz Ágnes, a falu polgármestere nem akart nyilatkozni, szerinte ez magánügy, arra tartozik, aki érintett benne. Az Index úgy tudja, hogy a vadásztársaság illetékesei beszéltek a lovarda lovászával, de ő tagadta, hogy tartottak volna szarvast.
A HavariaPress úgy tudja, hogy az ügyben a rendőrség és az illetékes földművelésügyi hivatal is vizsgálatot indított. A hírügynökség szerint illegális állattartásért maximálisan pár százezer forint pénzbüntetés szabható ki.
A fogságban tartott szarvasok viselkedése nem igazán kiszámítható, legutóbb augusztusban például életveszélyesen megsérült egy felsőnyáregyházi férfi, akit egy dám szarvasbika öklelt fel. Az állat a férfi házának udvarán, több más illegálisan tartott vaddal együtt élt - mint utólag kiderült, engedély nélkül.

Nagy Attila

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.