Újabb kenőpénzbotrány az ENSZ-ben (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. január 28.
Utazás, szállás, zsebpénz - az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének volt vezetői dollármilliókat költöttek arra, hogy a tagországok képviselőinek megkenésével hatalomra segítsék a mostani főtitkárt, a francia Michel Jarraud-t.

Újabb sikkasztási ügy pattant ki az ENSZ-ben; ezúttal a Meteorológiai Világszervezet (WMO) korábbi vezetéséről derült ki, hogy több millió dollárt költött a tagországok szavazatainak megvásárlására a szakosított szervezet mostani főtitkárának megválasztásakor.
A négy évvel ezelőtti, hárommillió dolláros összegű hűtlen kezelésről csak most szerzett tudomást a közvélemény, miután a sajtó kezébe jutott egy bizalmasnak minősített könyvvizsgálói jelentés a WMO pénzügyeiről.
A világ időjárásával és a klímaváltozással kapcsolatos ENSZ-kutatásokat irányító genfi székhelyű szervezet főtitkára, a francia Michel Jarraud megválasztását állítólag a tagországok kormányzati képviselőinek megkenésével segítette elő az előző főtitkár, a nigériai Godwin Obasi.
Jarraud, aki előzőleg nyolc évig volt Obasi helyettese, a hét végén párizsi nyilatkozatában leszögezte: ő semmilyen visszaélést nem követett el, nem tett kísérletet a választás befolyásolására. Mint írta, nem tudott a visszaélésről, amelyet, ha tudomást szerez róla, azonnal kivizsgáltat.
Elemzők szerint Obasi azért biztosította a háttérben Jarraud megválasztását, mert benne látott reményt örökségének folytatására.
A független szakértőt kirúgták
A titkos kifizetésekről szóló könyvvizsgálói jelentést egy független szakértő, a portugál Maria Veiga készítette, akit a WMO kért fel erre az állítólagos pénzügyi szabálytalanságok feltárására. Veigát három évvel azután, hogy jelentést terjesztett elő az ügyben, elbocsátották a szervezettől "súlyos visszaélés" miatt. Veiga viszont azt mondja: megakadályozták a vizsgálat befejezésében, ráadásul fenyegető telefonokat kapott és pert helyeztek kilátásba ellene.
A WMO-nál akkor rendelték el a könyvvizsgálatot, amikor a szervezet a pénzügyi szabálytalanságok ügyét átadta a svájci hatóságoknak 2003-ban.
A jelentés szerint a pénz nagy részéből mintegy 50 tagállam képviselőjének szavazatát vásárolták meg a 2003 májusi főtitkárválasztásra. Utazásokat, szállást és zsebpénzt fizettek kormányzati tisztviselőknek, akik hallgatólagosan vállalták, hogy ezért cserébe a WMO bizonyos titkársági tisztviselőinek útmutatása szerint fognak voksolni.
A portugál könyvvizsgáló szerint az ügyben a WMO tucatnyi vezető tisztviselője érintett. A svájci hatóságok eddig nem tudtak nyomozni a magas rangú diplomaták körében, mivel Michel Jarraud főtitkár nem volt hajlandó feloldani a mentességüket.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.