Negyvenöt hektáron takarítanak be fás szárú energianövényt (MTI/Zöldtech)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 5.
A termést feldarabolás és tárolás után a Pannonpower pécsi biomassza erőművében fogják eltüzelni.
Megkezdődött a fás szárú energianövények első hazai nagyüzemi betakarítása a napokban a baranyai Szentlőrinc közelében - közölte a projekt koordinátora az MTI-vel.

Holics Szilvia beszámolt arról, hogy a 45 hektáros területen folyó munkálatok keretében a 2005-ben telepített, rövid vágásfordulójú energianyár fákat vágják ki.
Hozzátette: a kísérletek alapján ez a nemesített nyárfa rendkívül gyorsan növekszik és kimagasló a hozama, a fa magassága az első évben eléri a 3-4 métert a másodikban pedig már 6-7 métert. Ráadásul a klasszikus szántóföldi növényeknél ellenállóbb, jobban tűri a szárazságot, az időjárás viszontagságait.
A most betakarított termés feldarabolás és tárolás után a Pannonpower Holding Zrt. által működtetett pécsi erőmű biomassza blokkjainak fűtőanyagául szolgál.
Holics Szilvia felidézte, a Szentlőrinchez közeli energiaültetvényt a vállalat hozta létre kutatás-fejlesztési céllal, hogy megtudja, milyen feltételekkel és hozammal állítható elő fás szárú biomassza a hazai szántóföldeken.
A projektkoordinátor hozzátette: a napokban befejeződő betakarítást követően a szakemberek várhatóan meggyőző adatokkal szolgálhatnak a még bizonytalankodó gazdáknak, miszerint érdemes belevágni a hazai agrárium jövőjét illetően nagy lehetőségeket magába foglaló energiaültetvények telepítésébe.
A francia Dalkia tulajdonában lévő és tavaly 18 milliárd forint árbevételt, s 200-300 millió forint közötti nyereséget elért Pannonpower vezetői a közelmúltban jelentették be, hogy a pécsi erőműben mintegy 30 milliárd forintból a meglévő kettő mellett további két új biomassza-blokk üzembe helyezését tervezik. Utóbbiak a még működő két gázüzemű berendezést váltanák fel.
A modernizációval az évi 300 gigawattóra áramtermelésük 800 gigawattórára növekedne. Ezen kívül biztosítani tudnák Pécs zöld távhőellátását, amely a távhődíjak mérséklését eredményezné.
Elképzeléseik szerint az első új blokkot 2010-ben indítanák be, a másik építésének ideje annak függvénye, hogy a kormányzat a jövőben milyen támogatást ad az energiaültetvények telepítéséhez.
A vezetők úgy vélik, mivel az erdőkből több fa már nem nyerhető, az energiaültetvény-program folytatása kiemelten fontos, különösen azon területeken, ahol a föld nem olyan jó minőségű, és más növényt gazdaságosan nem lehet termeszteni.
A biomassza erőművek 50-70 kilométeres körzetben biztos felvevők, ezáltal az energianövények hosszú távon, 10-15 éven át szavatolnák a gazdák és családjaik megélhetését.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.