Simonyi újra a Földön (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 21.
Sikeresen landolt Kazahsztánban a Szojuz TMA-9 űrhajó, fedélzetén két hivatásos űrhajóssal, és a magyar származású űrturistával, Charles Simonyival. A milliárdos két hetet töltött az ISS nemzetközi űrállomáson, minden percét élvezte, és legszívesebben máris visszamenne.

Véget ért Charles Simonyi nagy utazása. Az 58 éves, magyar származású milliárdos, aki két hete az ötödik űrturistaként, és a 450. űrhajósként lépett Föld körüli pályára, magyar idő szerint 11 óra 10 perckor hagyta el a nemzetközi űrállomást a Szojuz TMA-9 fedélzetén. Az űrhajó 13:42-kor beindította a fékezőrakétákat, és egy három és fél perces manőverrel landolási pályára állt az Atlanti-óceán déli része felett. 14 óra 5 perckor a terveknek megfelelően az különvált az űrhajósok kapszulája, az orbitális modul és a hajtómű modulja, majd 14:31-kor a leszállókabin sikeresen landolt Kazahsztánban, Dzsezkazgantól mintegy 135 kilométernyire északra, a sztyeppén.
A helikopteres mentőcsapatok percek alatt a helyszínre értek, és a három űrhajóst épen és egészségesen segítették ki a kapszulából. "Egy kicsit szédülök, szokatlan még a gravitáció" - mondta Simonyi az őt fogadó orvosoknak, és a segítségére siető csapat tagjainak hol angolul, hol oroszul, hol magyarul erősítette meg hogy jól érzi magát, rendben zajlott a hazaút, és meg se kottyant neki a 4,5 g gyorsulás a leszállás utolsó szakaszában.
A második magyar űrhajós 14 napot töltött az űrben - az eredetileg tervezettnél eggyel többet, mert az először kitűzött leszállási körzetben az esőzések miatt túl sok olvadékvíz gyűlt össze, és a landolás túl veszélyessé vált.
92 perc alatt a Föld körül
Simonyi április 7-én, magyar idő szerint este, Oleg Kotov és Fjodor Jurcsihin kozmonauták társaságában hagyta el a Földet, akik fél évig maradnak a nemzetközi űrállomáson. Az űrturista most az amerikai Michael Lopez-Alegriával, az expedíció vezetőjével, és az orosz mérnök Mihail Tyurinnal tért vissza, akik 2006 szeptembere óta voltak az űrállomáson, ami 360 kilométeres magasságban kering a Föld körül, és nagyjából másfél óránként kerüli meg a bolygót. Az űrállomás hatodik lakója az indiai-szlovén származású pilóta hölgy, Sunita Williams volt.

Kemény kiképzés
Az orosz hatóságok hosszas egészségügyi vizsgálatok után tavaly augusztusban minősítették űrutazásra alkalmasnak a magyar származású milliárdost. A csillagvárosi űrturista-kiképzés közel fél évig tartott, Simonyi megismerkedett az ISS berendezéseivel, a leendő szkafandere kezelésével, súlytalansági szimulációkban vett részt, speciális elsősegély-tanfolyamot végzett el, és meg kellett tanulnia alapszinten oroszul is, hogy az űrállomás összes lakójával megértesse magát.
Élet az ISS-en
Az űrturista a felszállás (amit egy rázós helikopter-úthoz hasonlított, és meglepve tapasztalta, hogy a gyorsulás nem volt olyan vészes, mint a földi szimulációk során) viszontagságai után hamar hozzászokott az asztronauták életéhez. Hamar túltette magát a tipikus űrhajós-betegség hátfájáson (amit a súlytalanság izmokra gyakorolt hatása okoz), elmondása szerint remekül tudott aludni, és hozzászokott a súlytalansághoz, a "fent" és "lent" fogalmak megszűnéséhez is - ezt alátámasztandó, az űrbéli nyilatkozatait rendszeresen a kamerához képest fejjel lefelé lebegve tette.

Charles nem kizárólag turistaként töltötte napjait az ISS fedélzetén, tevékenyen részt vett az ott zajló tudományos munkában, sőt, "önszorgalomból" végzett méréseket a magyar fejlesztésű Pille sugármérővel, és szó szerint a vérét adta a tudományért annak a kísérletnek a keretében, ami azt vizsgálja, milyen hatással van a súlytalanság állapota a vérsejtekre. Emellett természetesen rengeteg fotót készített a Földről, ami elmondása szerint sokkal jobban néz ki mint a képeken, "óriási, csendes, gyönyörű és kék".
Magyar szavak a világűrben
Mérnökember lévén, Simonyi élénken érdeklődött a Szojuz űrhajók és az ISS berendezéseinek, rendszereinek technikai megvalósítása iránt. Állandó tréfák forrását jelentette, hogy a Microsoftnál befutott, és meggazdagodott Charles-t az űrállomáson olyan számítógépes rendszer vette körül, amin Linux fut; innen frissítette az űrturista rendszeresen a blogját, és lépett kapcsolatba többször is a Földdel. A dokkolás után nem sokkal öccse, Tamás hívta a földi irányítóközpontból, majd az első magyar űrhajós, a Simonyi kiképzésében is részt vett Farkas Bertalannal váltott néhány szót; 26 év után először hangzottak el magyar szavak a világűrben. Csak ezután következett Martha Stewart, Charles barátnője (akinek a bulvársajtóban elterjedt pletykákkal ellentétben nem kérte meg a kezét az űrből). Később Simonyi több sajtótájékoztatót is tartott odafentről, és kapcsolatba lépett közel húsz magyar rádióamatőrrel.
Újra itthon

Simonyi három konkrét célt tűzött ki maga elé az űrutazással: szeretné előmozdítani a polgári űrrepülést, segíteni az űrállomás továbbfejlesztését, és a fiatalok figyelmét az űr-tudományok felé akarja fordítani (és nem mellékesen a 23 millió dolláros utat övező médiafigyelem óriási ismertséget adott Simonyi nevének és cégének, az Intentional Software-nek).
A sikeres földetéréshez elsőként Sunita Williams, az űrállomáson maradt asztronauta gratulált, hozzátéve: "Nehéz elhinni, hogy néhány órája még együtt teáztunk itt fenn...".   hancu

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.