Szolnokon ülésezett a parlament mezőgazdasági bizottsága (civilreg.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 1.
Jelentős változások várhatók ez évtől a hazai erdészeti támogatási rendszerben, mivel a nemzeti támogatások szerepét nagyobb részt átveszik a társfinanszírozott támogatások. Mind az állami erdészetek, mind a magán erdőgazdálkodók átmeneti évként tekintenek az idei esztendőre. Ez derült ki a parlament mezőgazdasági bizottságának Szolnokra kihelyezett ülésén, ahol érzékelhető volt minden megszólaló részéről a várakozással teli feszültség.
A Nefag erdei művelődési házában gyülekező bizottsági tagokat esős, borongós idő fogadta, ami némileg átszabta a délelőttre tervezett programot. Aztán ahogy kisütött a nap, indulhatott a séta a művelődési ház környékén, ahol uniós pályázati pénzből és önerőből megvalósított több százmilliós ökoturisztikai fejlesztés impozáns eredményeit – vadaspark, erdei játszótér, stb. – csodálhatták meg a szakma és a politika jelen lévő képviselői. A séta – amit Horváth Ernő, a művelődési ház vezetője kalauzolt végig – és egy ízletes ebéd elfogyasztása kellő ráhangolás volt a délutáni bizottsági üléshez, ahol elsőként Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kapott szót.
Csaknem 36 ezer hektár új erdő telepítésére nyílt lehetőség uniós társfinanszírozásban 2004-2006. között – mondta többek között a Nemzeti Erdőprogram végrehajtásáról szóló tájékoztatójában. Nemzeti forrásból 2007-ben a jóléti és parkerdő, az erdei vasutak, illetve a magánerdő-gazdálkodás összesen 900 millió forintot kap; a 2004-ig megkezdett erdőtelepítések után támogatási szerződésben vállalt kifizetésekre 600 millió forint; erdészeti üzemtervek készítésére, az erdők közjóléti célú bővítését szolgáló feladatokra összesen 316 millió forint; erdőfelújításra 1 milliárd 500 millió forint jut.  Azt is elmondta: az 1 millió 49 ezer hektár állami erdőterület 85 százalékát az ÁPV Zrt. tulajdonában álló 19 erdőgazdasági részvénytársaság kezeli, a fennmaradó erdőterületen a Honvédelmi Minisztérium, és egyéb állami intézmények gazdálkodnak.
Az államtitkár szerint gondot jelent, hogy a magán erdőtulajdonosok átlagosan 1,5-3 hektár tulajdonnal rendelkeznek, vagyis sok az apró erdőtulajdon. A tulajdonosok száma 400 ezer főre tehető, a teljes magántulajdonú 827 ezer hektár erdőterület 73,8 százalékán van bejelentett erdőgazdálkodó, 217 ezer hektáron nincs erdőgazdálkodás. Nagy jelentőségű az erdőtörvény folyamatban lévő módosítása, amely a magán-erdőgazdálkodók terheinek csökkentését, az unión belüli versenyképességük javítását jelentheti, illetve az osztatlan közös tulajdonban lévő erdőterületeken az erdőgazdálkodás beindítását ösztönzi. Ami külön is hangsúlyozott Sirman Ferenc: kialakult egy olyan állapot, mintha Magyarországon külön-külön léteznének erdőgazdálkodók, és természetvédők, miközben az a valóság, hogy a vidéken élő emberek, akár mezőgazdasági termeléssel, akár erdőgazdálkodással foglalkoznak, egyúttal fenntartói, gyarapítói a tájnak, a természetnek, vagyis az erdészek igazi természetvédők is, ezért nem szabad ilyen kategorikusan megkülönböztetni őket.   Simon Cs. József

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.